aankoopmakelaar, Is een aankoopmakelaar zinvol?, Makelaar in Utrecht

Is een aankoopmakelaar zinvol?

Een aankoopmakelaar in Utrecht hoe zinvol is dat in een markt waar meer dan 50% van de huizen verkocht worden boven de vraagprijs? Een aankoopmakelaar is er toch voor jou om te onderhandelen? Maar wat doet een aankoopmakelaar als er niets te onderhandelen valt? Ook wanneer je benadert wordt via Gusto Casa voor een nieuw huis kan een aankoopmakelaar heel zin vol zijn. Lees hier waarom een aankoopmakelaar zinvol kan zijn.

1. Een makelaar heeft marktkennis

Een makelaar heeft marktkennis, actuele marktkennis. Bij een oververhitte markt zijn de meest actuele transactiecijfers van belang. Maar niet alleen de transactiecijfers zijn van belang. Het is ook fijn als jouw aankoopmakelaar jouw wijst op bijvoorbeeld de gebreken aan de stadsverwarming aan de mooie appartementen dicht bij het station. Maar ook de mooie grote gezinshuizen die op erfpachtgrond staan, wat zijn de gevolgen van een woning op erfpacht? Wat zijn de ontwikkelingen in de omgeving? Jouw aankoopmakelaar is op de hoogte van de ontwikkelingen in de stad, weet wat de actuele marktwaarde is en kan jou adviseren bij het doen van een bod.

2. Een makelaar kan goed onderhandelen

Jouw makelaar zal in veel gevallen in Utrecht niets meer van de vraagprijs afsnoepen. Maar een makelaar kan wel een zo gunstig mogelijke bieding neerleggen. Hij probeert de bieding zo gunstig mogelijk aan de verkopende partij te presenteren. Maar adviseert jou ook om bijvoorbeeld ontbindende voorwaarden op te nemen in jouw bieding. Ontbindende voorwaarden zijn bijvoorbeeld een voorbehoud om de koop te kunnen ontbinden indien de financiering voor de woning niet verkregen wordt. Maar ook een voorbehoud indien bijvoorbeeld de vloer rot blijkt te zijn, je de woning niet hoeft te kopen. Daarnaast kent jouw makelaar zijn collega’s, probeert informatie in te winnen en zorgt daarmee voor een zo gunstig mogelijke bieding. Het verschil tussen € 10.000,– en € 20.000,– boven de vraagprijs is groot. Jouw makelaar probeert de woning zo gunstig mogelijk aan te kopen.

3. Een makelaar behoudt je voor een huis met gebreken

Jouw aankoopmakelaar kijkt samen met jou naar het huis. Zijn de kozijnen nog hard genoeg of zijn er zachte plekken, waar het kozijn verrot is? Hoe is het huis geïsoleerd en hoe wordt het huis geïsoleerd. De makelaar kijkt naar de scheefstand en kijkt naar de mogelijkheden van een huis. Als hij of zij zelf twijfelt zal hij adviseren om een bouwkundige keuring uit te voeren door een erkend bureau.

4. Een aankoopmakelaar analyseert alle relevante stukken

Jouw aankoopmakelaar bekijkt diverse aktes, kadastrale gegevens en eventueel stukken van de VvE. Een makelaar kijkt naar de kwalitatieve verplichtingen en erfdienstbaarheden. Is er een recht van overpad, kloppen de kadastrale grenzen en wie moet de schutting onderhouden? Wanneer je een appartement gaat kopen heb je te maken met een VvE. Het is belangrijk om te bekijken of er voldoende geld in kas is of er grote zaken op de planning staan en welke afspraken er onderling gemaakt zijn. Maar jouw makelaar zal ook de koopovereenkomst nakijken. De makelaar zal er voor zorgen dat de akte opgemaakt wordt volgens de gemaakte afspraken. Hij zal nadelige bepalingen ook zoveel mogelijk uit de overeenkomst proberen te houden.

5. Een makelaar bekijkt de mogelijkheden

Een goede aankoopmakelaar zal jouw wijzen op de mogelijkheden. Is het mogelijk binnen het bestemmingsplan om een woonlaag op jouw woonhuis te zetten, dan zal hij jou inzicht geven in de mogelijke meerwaarde voor de woning. Is het mogelijk om een dakterras te realiseren, jouw aankoopmakelaar zal jou op weg helpen in de procedure.

Wanneer je op zoek gaat naar een aankoopmakelaar is het belangrijk dat je een goede klik hebt. Jouw aankoopmakelaar moet jou aanvoelen. Hij of zij moet direct weten of een huis bij jou past. Bekijk via Funda de reviews en selecteer de makelaar die voor jou gevoel bij je past. Kies een aankoopmakelaar die de tijd voor je neemt, de zaken vooraf uitzoekt en met je doorspreekt en niet meerdere zoekers heeft in hetzelfde segment. Nog een kleine tip, zorg ervoor dat jouw aankoopmakelaar niet bijna alle huizen in jouw favoriete wijk verkoopt, hij of zij kan je dan niet helpen bij de aankoop, wanneer het kantoor zelf de woning verkoopt.

[spacer type=”1″ height=”30″][spacer]

[register_form][/register_form]