bod geaccepteerd, Een bod uitgebracht, geaccepteerd en wat nu?, Makelaar in Utrecht

Een bod uitgebracht, geaccepteerd en wat nu?

Bod uitgebracht, wat nu?

Je hebt een bod uitgebracht op een woning en tegen alle verwachtingen is het bod eindelijk geaccepteerd. Het nieuwe huis laat niet lang meer op zich wachten. Maar wat moet je nu doen en belangrijker nog wat moet je allemaal regelen? Hoe ziet de timeline eruit tot aan de sleutel overdracht?

1. Versturen van de personalia

Je verstuurt alle gegevens die nodig zijn voor het opmaken van de koopovereenkomst. Dit zijn jouw NAW gegevens, maar bijvoorbeeld ook de notariskeuze. Het is belangrijk om verschillende offertes op te vragen van notarissen. Vraag ook altijd even aan de makelaar met welke notaris hij of zij goede ervaringen heeft.

2. Plan de bouwkundige keuring in

Als jij in de ontbindende voorwaarden een bouwkundige keuring hebt opgenomen is het zaak om deze keuring zo snel mogelijk in te plannen. Vanaf 1 februari 2018 is dit een standaard ontbindende voorwaarden tenzij jij hier expliciet vanaf hebt gezien. Wij werken altijd graag samen met  Qkeur. Een bureau wat goed uitlegt wat de consequenties en risico’s zijn. Zo weet jij zo snel mogelijk of de koop door kunt gaan. Mocht de keuring niet de gewenste uitkomst hebben, probeer dan samen te kijken of het toch mogelijk is om na een aantal aanpassingen de woning te kopen.

3. Controleren en tekenen van de koopovereenkomst

Controleer de koopovereenkomst goed. Staat alles erin zoals het is afgesproken. Zijn de clausules die opgenomen zijn, de clausules die zijn afgesproken en kloppen de bedragen en data? Heb jij geen aankoopmakelaar, maar wil jij toch advies of wil jij dat een expert de koopovereenkomst nakijkt? Je kunt bij ons advies aanvragen. Staat alles juist omschreven in de koopovereenkomst? Dan is het zover en kan de akte getekend worden. Na het ondertekenen kan de verkoper in ieder geval niet meer verkopen aan een andere partij. Jij hebt in ieder geval nog recht op de 3 dagen wettelijke bedenktijd. Na het verstrijken van de ontbindende voorwaarden en de bedenktijd is de woning echt gekocht.

4. Aanvragen hypotheek

De koopovereenkomst is getekend en nu kan de hypotheek aangevraagd worden. De hypotheekadviseur zal aangeven welke documenten er allemaal nodig zijn. Daarna zal de taxateur de waarde vaststellen. Het is van belang om de financiering zo snel mogelijk aan te vragen. De meeste banken hebben 4 tot 6 weken nodig om de hypotheek te verstrekken.

5. Controleren documenten notaris

De notaris stelt de akte van levering op en stuurt je een nota van afrekening in. Hierin staan naast de kosten voor de notaris, de kosten voor het afsluiten van de hypotheek en de mogelijke makelaarskosten ook de verrekening is van de kosten van gemeentelijke heffingen, de WOZ aanslag en mogelijk de VvE kosten. Kijk de documenten altijd goed na. Wil je hier hulp bij. Dat kan. Wij kijken het graag voor je na.

6. Eindinspectie

Voor de sleuteloverdracht heeft de koper nog het recht om de woning te inspecteren. Is de woning  achter gelaten zoals afgesproken, werkt alles? Mocht het zo zijn dat de woning niet is achter gelaten conform afspraak, breng dan de notaris op de hoogte. Heb je een aankoopmakelaar? Dan zal de aankoopmakelaar ervoor zorgen dat er geld in depot wordt gehouden voor de herstelwerkzaamheden of dat de verkoper tot nakomen van de afspraken verplicht wordt via de notaris.

7. Sleuteloverdracht

Het is zo ver: de sleuteloverdracht! Als alles in orde is kan het eigendom van de woning overgedragen worden. Bij de notaris worden alle handtekeningen gezet en kan er geproost worden op de verkoop en koop!

Wil jij meer weten of hulp en advies? Dat kan! Neem contact op.