Huizenmarkt Utrecht, De huizenmarkt in Utrecht, waar eindigt het?, Makelaar in Utrecht

De huizenmarkt in Utrecht, waar eindigt het?

De huizenmarkt in Utrecht, totaal over verhit. In juli schreef ik nog de Blog: ‘Is het kantelpunt op de woningmarkt bereikt?’. Het was volop in het nieuws. De prijzen zouden zelfs gaan dalen. Toen schreef ik dat ik er niets van geloofde. Zoveel vraag en zo weinig aanbod. Ik voorspelde dat het niet anders kon, dan dat de prijzen zouden blijven stijgen.

Stikstofcrisis

En toen was niet veel later de stikstofcrisis in het nieuws. Nieuwbouw kwam stil te liggen. Hierdoor werd de druk op de markt nog groter.

Stikstof zelf is het probleem niet zo zeer. Stikstof zit van nature al in onze lucht. Het echte probleem zit bij de verbranding op hoge temperaturen en die worden uitgestoten bij bijvoorbeeld landbouw, industrie en verkeer. Hierdoor kunnen veel planten minder goed groeien, verdwijnen er dieren en krijgen wij meer last van onze luchtwegen met de fijnstof in de lucht.

Door de stikstofcrisis worden er minder nieuwbouwwoningen gebouwd. De vraag neemt echter niet af. Maar het aanbod blijft zo nog verder achter bij de vraag. Dit merken we vanaf augustus erg goed op de huizenmarkt in Utrecht.

Prijsstijgingen

De huizenmarkt in Utrecht. Totale chaos. Op dit moment zijn er nog steeds meer dan 31.500 zoekers in Utrecht. Er zijn maar 1095 woningen beschikbaar. Er zijn maar 270 bestaande woningen beschikbaar. Het grootste aantal zoekers zoekt een woning in de prijsklasse tot € 325.000,– volgens de gegevens uit Funda. Ik schreef in juli dat er 31.000 zoekers waren en dat er toen 1350 woningen beschikbaar waren. Er zijn op dit moment dus net iets meer zoekers en nog minder woningen. De druk is dus nog verder toegenomen. Ook is de prijs wederom gestegen. Het kraptecijfer is nu 1,4. Het aanbod wordt beperkter en daardoor stijgen de prijzen nog harder. In het laatste kwartaal van 2019 zijn er 6% meer woningen verkocht dan in Q4 2018. Dit resulteert in de hoogste marktdruk van de afgelopen 2 jaar. In een jaar tijd is de prijs gemiddeld 7% gestegen. In sommige wijken zijn deze prijsstijgingen nog veel hoger. Kijk naar de Tweede Daalsebuurt. Hier stijgen de prijzen de afgelopen tijd enorm.

Brexit

De huizenmarkt in Utrecht en de Brexit. We schreven ook al een blog over de Brexit. Op dit moment merken wij hier nog niet heel veel van. Maar over een jaar kan dit zomaar anders zijn. Het eerste zal het merkbaar zijn in de hogere prijsklasse. Maar dit heeft uiteindelijk ook uitwerking op de woningen in de lagere prijsklasse.

Dalende hypotheekrente

De rente blijft dalen… 10 jaar vast met NHG is op dit moment 1%. Wil je 100% lenen boven de NHG-grens dan is je rente op dit moment 1,55%. De rente blijft dalen en er is nu zelfs een negatieve rente op spaargeld boven de € 1.000.000,–. Wij schreven een blog over het feit dat een lage rente niet automatisch betekent dat je meer kunt lenen. Maar het zorgt er wel voor dat meer mensen hun woning aanhouden en meer mensen investeren in vastgoed. Ook als de nieuwe regelgeving er is met betrekking tot meer belasting betalen op vastgoedinvesteringen.

Blijvende prijsstijging

De vorige keer schreef ik dat ik dacht dat de prijzen mogelijk wat zouden gaan stabiliseren. Normaal gesproken is het wintersportseizoen het seizoen waarin je goed kunt aankopen. Na de laatste wintersport gaat de verkoop weer beter. Maar op dit moment is het een gekkenhuis. De prijzen blijven stijgen…. Ik verwacht dat dit voorlopig niet af zal nemen.

Wil jij jouw huis goed verkopen? Ik vertel je graag hoe wij dat het beste voor jou kunnen doen. Wil je aankopen en goed advies? Mag je altijd bellen.

Huis verkopen? Vraag een kennismakingsgesprek aan!