Kantelpunt op de woningmarkt bereikt?

Je leest het steeds meer. De gekte op de woningmarkt is voorbij. Er komt een kantelpunt op de woningmarkt. Men zegt nu ook ik verkoop nog snel, ga huren en als straks de markt weer op z’n gat ligt dan koop ik weer een nieuw huis. Kranten koppen met ‘ Huizenprijzen voor het eerst in drie jaar gedaald’.

Hoogtepunt bereikt?

Ik krijg de afgelopen paar maanden vaak de vraag: ‘Wat denk jij, is het hoogtepunt in de markt bereikt? Komt er een kantelpunt nu?’ Als ik kijk naar het aantal bezichtigingen en biedingen zou ik moeten antwoorden met een volmondige JA. Echter, gezien de prijsstijging en de uiteindelijke transactieprijzen, dan zeg ik NEE. Daarnaast is er ontzettend veel ‘cash’ geld in de markt. Volgens het laatste onderzoek van Funda is de daling van sitebezoekers op zoek naar een woning in Amsterdam het grootst. Ook het aantal sitebezoekers in Utrecht daalt. Maar betekent dat dat de prijzen in Utrecht niet meer stijgen?

Daling van woningprijzen

Onderzoeken wijzen uit dat de gemiddelde woningprijs is gedaald. Maar waarom wordt er dan niet gekeken naar een gemiddelde vierkante meterprijs? Dan vergelijken we tenminste geen appels met peren. Nu is een gemiddelde woningwaarde afhankelijk van duurdere of goedkopere woningen. Als er in een kwartaal meer appartementen worden verkocht dan vrijstaande huizen, geeft dat in onderzoeken weer dat de prijzen dalen. De maand erop, wanneer het omgedraaid is zal de prijs weer gestegen zijn. Ik vind dat een vreemde manier van meten. Hoe kun je het kantelpunt op de woningmarkt meten als je niet de juiste gegevens vergelijkt?

Wel of niet nu kopen?

In Utrecht is het nog steeds zo, dat wanneer je een woning bewust laag prijst er een run is op een woning met overbieden tot gevolg. Toch merk je ook dat mensen kritischer worden. Er is op dit moment zoveel in het nieuws over de dalende prijzen, het kantelpunt op de woningmarkt dat ik merk dat mensen voorzichtiger worden. Mensen lopen rond in de woning, zijn enthousiast, maar twijfelen toch. Het is een leuk huis, maar veel geld. Wat gaat de markt doen? Door de onzekerheid durft lang niet iedereen meer goed te bieden. Terwijl ze toch echt op zoek zijn naar een nieuw huis. Is de hysterie dan echt voorbij? Of begint de strijd zo gewoon weer opnieuw als iedereen merkt dat het toch echt niet minder wordt? Er zijn namelijk nog steeds ca. 31.000 zoekers op de woningmarkt in Utrecht met 1.350 woningen in aanbod. Ik zie hier dan nog steeds geen evenwicht in vraag en aanbod.

Nog steeds stijgende prijzen

In Q2 van 2019 is de gemiddelde vierkante meterprijs in Nederland toch 6,2% gestegen ten opzichte van Q2 in 2018. In Utrecht is de vierkante meterprijs in Q2 2019 7,2% gestegen ten opzichte van Q2 2018. De prijsstijging gaat minder hard, maar de prijzen stijgen nog steeds. Toch als je kijkt naar het aantal zoekers in verhouding met het beschikbare aanbod, kan ik mij niet voorstellen dat de markt inzakt. Wel verwacht ik dat de markt wat gaat stabiliseren. Ik verwacht dat de prijzen minder hard zullen stijgen. Maar een kantelpunt? Dat verwacht ik niet.

Consumentenvertrouwen

Op dit moment zijn consumenten het vertrouwen in het vinden van een fijn huis op een normale manier een beetje kwijt. Vaak doen ze al niet eens meer een voorstel, omdat ze verwachten dat ze toch overboden worden en het zinloos is. Dit zorgt ervoor dat we steeds vaker maar een beperkt aantal biedingen krijgen en soms niet een. Terwijl men eigenlijk het huis graag wil hebben. Vaak zelfs boven de vraagprijs, maar men denkt dat ze toch geen kans maken.

Aankoopstrategie

Benieuwd wat een huis waard is, benieuwd wat de beste strategie is of wil je met mij sparren over de ontwikkelingen op de markt? Leuk! Graag! Niets interessanter dan de denkwijze van potentiële woningkopers. Kom je kijken bij een woning, doe vooral een voorstel en laat je niet afschrikken door mogelijke bieders die een mogelijk hoger voorstel neerleggen! Het kantelpunt op de woningmarkt is nog niet bereikt.