, 2020, een bijzonder jaar op de woningmarkt, Makelaar in Utrecht

2020, een bijzonder jaar op de woningmarkt

Wij begonnen 2020 in de sneeuw. We zaten vol mooie plannen in 2020. Een mooie reis maken. Ik ging de week er na met vriendinnen nog een weekje skiën. Twee weken bij komen en dan moest er weer heel hard gewerkt worden. We hadden nog een vakantie in het verschiet in de wereld zoals we hem kende. Op weg naar Oostenrijk in maart moesten we nog lachen om alle verkeersregelaars met mondkapjes. Maar toen we terug kwamen van Oostenrijk zag de wereld er al anders uit. Maar wat was het fijn om op vakantie geweest te zijn. Niemand had door hoe de rest van ons jaar eruit zou gaan zien.

Lockdown

We kwamen in maart met z’n allen thuis te zitten. Ineens was die leuke kroeg om de hoek minder belangrijk. Maar waren de extra werkplekken en buitenruimte belangrijker. We zagen een enorme stijging van de vraag naar woningen. Maar ook meer mensen die hun woning wilde verkopen. De behoefte werd anders. Maar zou er wellicht ook hebben meegespeeld dat iedereen dacht, ik heb in ieder geval nog een contract laat ik met deze lage rente maar snel een huis kopen?

Beleggers

Begin van het jaar was het al druk met beleggers op de markt. Toen mensen minder gingen uitgeven en meer tijd overhielden om hun woning op te knappen en na te denken over de euro’s op de bank zagen we een toename bij de beleggers. Steeds meer mensen besefte zich dat misschien met een beurscrash vastgoed wel een hele veilige investering zou zijn. Ook hadden ze meer tijd om te bezichtigen. In augustus nam de druk met beleggers iets af. Maar toen kwam er met Prinsjesdag een bericht over de overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting voor beleggers wordt 8%. Dit zorgde voor een enorme druk op de woningmarkt. Het werd een groot gekkenhuis. Ge begeleid veel beleggers naar een mooie portefeuille, dit zorgde ervoor dat hij binnen no time op zoek moest naar heel veel interessante projecten. Rustig zoeken en toehappen als er een mooie kans voorbij kwam was er niet meer bij. De projectontwikkelaars kregen stres, hun vastgoed werd zomaar ineens minder waard in 2021.

Starters

De starters rekende zichzelf rijk. Die dachten 2% minder overdrachtsbelasting? Onze positie wordt beter. Starters boden zomaar 2% meer, op het moment dat de overdracht naar 2021 verplaatst kon worden. Toen veranderde nog iets. Het was natuurlijk ook al wel een beetje gek dat je ook een starter bent als je een huis van € 1.000.000,– kocht. Morgen wordt er gestemd. Mogelijk is er vanaf 1 april 2020 alleen een startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting voor woningen tot € 400.000,–. En grappig wat zien we? Het zoekgedrag is ook hier weer op aangepast. Eerder zochten mensen het meeste naar een woning tot € 350.000,–. Nu is dit van € 350.000,– tot € 400.000,–.

Spanning en zenuwen

Dit was een jaar vol spanning en zenuwen. Ik heb nog nooit zoveel bezorgde mensen gerust moeten/kunnen stellen. Want wat nou als de markt in stort? Wat nou als ik mijn baan verlies? Vinden we ooit wel een huis? Is ons huis over een paar maanden nog goed verkoopbaar? Mensen hadden weinig ontspanning, hadden over het algemeen ook zelf geen escape van hun zoektocht in de vorm van een lekkere vakantie of andere leuke plannen. In het begin dachten we allemaal laten we maar zoveel mogelijk aankopen en verkopen, voordat het land echt helemaal op slot gaan. Maar dat gebeurde niet en daardoor draaide de woningmarkt en wij makelaars overuren.

Kerstboom staat

Wij hebben het huis vast gezellig gemaakt. De kerstboomstaat met kerstornamenten die iets vertellen over ons, onze vrienden en er staan grote dozen met kerstpakketten klaar. Dat vind ik toch altijd zo leuk. Kerstgeschenken klaar maken en uitdelen. Lekker knutselen, de Hanos, Sligro en de stad door slenteren voor passende geschenken. Nadenken over samenwerkingen die er zijn geweest en op samenwerkingen waar we op hopen volgend jaar. Goed nadenken over wat was er fijn dit jaar en wat zien we liever anders?

Wat een bijzonder jaar! Heel veel leuke transacties. Transacties met een lach en een traan. Dat doet je toch wel beseffen dat hoe naar de wereld nu ook is: liefde, een warm thuis, fijne familie en vrienden, maar bovenal gezondheid het aller belangrijkste is. Wij gaan nu even rustig aan doen, genieten van de feestdagen en ons voorbereiden op alle mooie deals die er aan komen. We krijgen begin volgend jaar hele leuke woningen en daar hebben we heel veel zin in.