jubelton, Makelaar in Utrecht

Daar gaat mijn jubelton!

De jubelton, het zorgt voor ongelijkheid op de woningmarkt. Je bent een starter op de woningmarkt. Misschien zoek je nu nog niet direct een plekje voor jezelf, maar kijk je wel vast rond. Wat een prijzen! En ze blijven maar stijgen. Ik hoor je denken: ‘Hoe krijg ik dit ooit voor elkaar? Moet ik dan voor altijd bij mijn ouders blijven wonen?’

Huren of kopen

Ik denk dat niemand heel zijn leven bij zijn ouders thuis wilt blijven wonen. Hoe lief ze ook zijn. Maar hoe zet je die eerste stap op de huizenmarkt?

Is huren de oplossing? Het lijkt in eerste instantie een goedkoper alternatief, maar naast dat het aanbod ook op deze markt erg klein is, overstijgen de maandelijkse lasten van een huurwoning als snel die van een koopwoning. Dat lijkt dus ook niet voor iedereen de oplossing te zijn.

Kun jij wel de maandelijkse lasten van een koopwoning dragen, maar is de aanschaf het probleem? We moeten reëel blijven: niet iedereen kan bij zijn of haar ouders terecht voor hulp bij het financieren van een eerste eigen huis. Toch zijn er een hoop ouders die financieel in staat zijn om een flinke schenking aan hun kind(eren) mee te geven.

Schenking, belasting, vrijstelling

Als ouders een schenking willen doen aan hun kinderen betalen zij daar ca. 10% belasting over. Veel ouders willen met liefde geld geven aan hun kinderen, maar aan de Belastingdienst… Tja, dat is toch een ander verhaal. Om starters een grotere kans te geven op de woningmarkt heeft het Kabinet in 2013 de jubelton in het leven geroepen. Dit is een belastingvrije schenking die ouders aan hun kinderen mogen doen ter hoogte van maximaal € 106.671,- om een eigen huis te kunnen kopen. De jubelton wordt officieel de schenkingsvrijstelling eigen woning genoemd.

Gelijke kansen

Door deze jubelton maken starters niet alleen meer kans op de woningmarkt, maar kunnen ze ook fors overbieden op een woning als ze het geld wél zelf hebben. Dit is uiteraard niet de enige veroorzaker geweest van de hoge huizenprijzen op dit moment, maar het heeft er vast en zeker aan bijgedragen.

Door de afschaffing van de jubelton moeten starters een gelijke kans op de woningmarkt krijgen, ongeacht hun financiële achtergrond. In 2023 wordt de schenkingsvrijstelling verlaagd naar € 27.231,-. Dit is het bedrag dat ouders belastingvrij aan hun kind mogen schenken en het kind vrij mag besteden. Vanaf 2024 zal er helemaal geen belastingvrije schenking meer kunnen worden gedaan vanuit ouders aan hun kind voor de koop van een woning.

Toch nog even jubelen?

Ik denk dat er een heleboel starters zijn die hier een onrustig gevoel van krijgen. Misschien heb jij ook wel rekening gehouden met zo’n schenking van je ouders? Honderdduizend euro is namelijk niet het bedrag dat je ‘even’ bij elkaar spaart. Laat staan binnen één jaar! Daarom raad ik aan om er gebruik van te maken nu het nog kan. Ook al voelt het nu nog veel te burgerlijk om op zoek te gaan naar een eigen koopwoninghuis, je latere ik zal heel blij met je zijn!

Wat wij van Gusto Casa onze klanten altijd meegeven zijn de volgende tips:

  • Loop vast een rondje door wijken die je aanspreken, maar ook door wijken die je nog niet zo goed kent.
  • Stel jezelf al eens een paar vragen: ‘Wat vind ik echt belangrijk in een huis? En waar zou ik niet zonder kunnen?’
  • Maak een afspraak met een financieel adviseur zodat je weet wat je kan uitgeven en wat dat inhoudt voor je maandelijkse lasten.
  • Ga op gesprek bij verschillende aankoopmakelaars. Zoek iemand die jou aanspreekt, goed begrijpt wat jij zoekt en alles weet over de markt waarin jij een huis wilt kopen.

Wij kunnen ons als jong makelaarskantoor maar al te goed inleven in jouw situatie en denken daarom graag met je mee. Kom je vrijblijvend een keer bij ons langs op kantoor in Utrecht? Neem dan gerust contact met ons op!