Elinkwijk, Elinkwijk de verborgen parel van Utrecht, Makelaar in Utrecht

Elinkwijk de verborgen parel van Utrecht

Elinkwijk is een verborgen parel in Utrecht. Een wijk die niet veel mensen kennen. Wel de lusten van de stad, maar niet de lasten. Van Elinkwijk wordt vaak gedacht dat het hetzelfde is als Zuilen. Maar het karakter van Elinkwijk is heel anders. Vaak vragen mensen waar is zelf woon en wat ik nou echt een mooie wijk vind in Utrecht. De meeste mensen verwachten dat ik het Wilhelminapark, Wittevrouwen of Oudwijk noem. Die wijken vind ik natuurlijk ook prachtig. Net zoals Tuindorp of Oog in Al! Fantastisch! Maar het grappige is dat de meeste mensen niet denken aan Elinkwijk. Terwijl ik Elinkwijk echt heel erg hoog op mijn verlanglijstje heb staan. Het wijkje heeft een dorpskarakter, grote huizen en mooie architectuur.

Dorp in de stad

Jullie hoef ik vast niet meer te vertellen dat ik van het platteland kom. Je hoort het direct. Die zachte G is niet te missen. Bij Ge hoor je ook direct dat hij uit Limburg komt. Mijn voorliefde voor een beetje ruimte en een tuin laat ik ook vaak doorschemeren. Maar met mij zijn er sinds corona nog meer mensen gekomen die een beetje groen en ruimte zeer goed kunnen waarderen. Een goede tuin, achterom, ruime woonkamer en thuiswerkplekken zijn niet aan te slepen. In Elinkwijk vind je het nog genoeg. Het ligt dicht bij Amsterdam. Je fietst zo langs de Vecht of rondje Loosdrechtse plassen, maar je bent ook zo in de binnenstad. Eerder schreven wij ook al dat Elinkwijk een fijne wijk is. Zelfs INDEBUURT schreef er een artikel over.

Elinkwijk

Elinkwijk is een tuinwijk ontstaan tussen 1915 en 1927. De wijk is gebouwd voor het hogere personeel van metaalindustrie Demka & Werkspoor. De grond kon voor een gunstige prijs worden overgenomen van de grondbezitter W.H.A. Elink Schuurman. De voorwaarde was wel dat het het een ‘tuinwijk’ moest worden. Architect Karel Muller zette voor “Elinkwijk” de achterliggende principes van deze Engelse gedachte van Ebenezer Howard om. Het gebogen stratenpatroon is ruim opgezet en ontworpen met aandacht voor de juiste zichtlijnen. Er staan voornamelijk fraaie eengezinswoningen. Elinkwijk werd gebouwd voor personeel van het ‘Werkspoor uit Amsterdam’ en de ‘Demkafabriek uit Groningen’. Midden in de wijk is een centraal pleintje, het Werkspoorplein. De meeste wegen zijn noord-zuidgeorinteerd en de huizen zijn zo gesitueerd, dat de woonkamer aan de zonzijde ligt. De breedte van de hoofdwegen is 12 meter, van de andere wegen 10 meter. Dit is lekker breed en daarmee kijk je niet zomaar vol bij de buren naar binnen. De meeste huizen in Elinkwijk zijn eengezinswoningen. Daarnaast zijn er her en der losstaande (dubbele) panden, die bedoeld waren voor opzichters en werknemers met vergelijkbare hogere functies. In deze wijk heb je veel pleintjes, speeltuintjes maar vooral grote tuinen. De meeste woningen hebben een voor- en achtertuin. Alleen als het architectonisch minder fraai was, hebben ze de voortuin laten vervallen. De achtertuinen waren bedoelt voor het verbouwen van groenten, fruit en kruiden.

Verschillende bebouwing

Zelf komen wij uit een dorp. Doornenburg en Hegelsom, niemand kent het. Maar iedereen kent elkaar in deze dorpen. In deze dorpen waren alleen totaal geen faciliteiten. Als ik vroeger moest uitleggen waar ik woonde was het in de Duisterestraat. Na de tweede bocht, huis met de luiken, twee opritten, vroeger zat aannemersbedrijf Hendriks er. Oh daar, naast de twee ‘nieuwe huizen’. Of naast die en die… In Elinkwijk zijn de huizen bijzonder. Dus ook hier hebben mensen herkenningspunten. De architectuur is bijzonder. De bebouwing is karakteristiek. Maar alle faciliteiten zijn om de hoek.

Verborgen parel

Hoe fijn is het om jouw kinderen op te laten groeien in zo’n beschermd dorp? Maar je hebt alle faciliteiten om de hoek, met de auto en trein ben je met 30 minuten in Amsterdam. Heb je een bootje aan de Loosdrechtse plassen? Dan ben je er zo met de fiets of met de auto. Dit is zo’n fijne wijk. De wijk is heel erg groen, maar alle faciliteiten op korte afstand. Wel de lusten van de stad maar niet de lasten.

Wonen in Elinkwijk

Wil jij wonen in Elinkwijk? Houd dan ons aanbod in de gaten. Wil jij jouw huis verkopen? Dan komen wij graag langs om de beste strategie te bespreken. Wil je wonen in Elinkwijk? Wij helpen je met het vinden van een fijn huis.