Elinkwijk, Elinkwijk, een bijzonder fijne wijk, Makelaar in Utrecht

Elinkwijk, een bijzonder fijne wijk

Elinkwijk, ik had er echt nooit van gehoord tot een paar jaar geleden. Ik rekende het altijd tot Zuilen. Maar Elinkwijk is echt een heel bijzonder wijkje. De huizen zijn er heel karaktervol. Je hebt er super grote tuinen en je kunt vanaf daar makkelijk de natuur in of naar Amsterdam. INDEBUURT.nl schreef ook al een keer een bericht over Elinkwijk.

Ontstaan Elinkwijk

Elinkwijk is tussen 1915 en 1927 ontstaan. De wijk is gebouwd voor het hogere personeel van metaalindustrie Demka & Werkspoor. De grond kon voor een gunstige prijs worden overgenomen van de grondbezitter W.H.A. Elink Schuurman. De voorwaarde was wel dat het het een ‘tuinwijk’ moest worden. Architect Karel Muller zette voor “Elinkwijk” de achterliggende principes van deze Engelse gedachte van Ebenezer Howard om. Het gebogen stratenpatroon is ruim opgezet en ontworpen met aandacht voor de juiste zichtlijnen. Er staan voornamelijk fraaie eengezinswoningen.

Julianapark

Het Julianapark is het oudste park van Utrecht. Het park is aangelegd in 1903. De geschiedenis van het Julianapark begint bij de familie Kol. In 1903 gaf familie Kol de firma Copijn de opdracht om het terrein rondom de boerderij aan te leggen als park. Iedereen kent in de omgeving het park als de tuin van Kol. In 1928 verkopen de erfgenamen het park aan de Gemeente Utrecht. Ze verkopen het park alleen als het tenminste 100 jaar als park blijft bestaan. De gemeente geeft de tuin de naam Julianapark. Een openbaar park voor alle mensen in Utrecht.

Elinkwijk bebouwing

Elinkwijk werd gebouwd voor personeel van het ‘Werkspoor uit Amsterdam’ en de ‘Demkafabriek uit Groningen’. Voor de lagere klasse werd er een woningbouwvereniging opgericht. Elinkwijk wordt ontsloten vanaf de Amsterdamsestraatweg, Bessemerlaan, Wattlaan en de Dieselweg. Het gehele stratenpatroon wordt gekarakteriseerd door gebogen straten met (alleen) T-kruisingen en versprongen aansluitingen. Midden in de wijk is een centraal pleintje, het Werkspoorplein. De meeste wegen zijn noord-zuidgeorinteerd en de huizen zijn zo gesitueerd, dat de woonkamer aan de zonzijde ligt. De breedte van de hoofdwegen is 12 meter, van de andere wegen 10 meter. Dit is lekker breed en daarmee kijk je niet zomaar vol bij de buren naar binnen. Twee vrijstaande en schuin op de Amsterdamsestraatweg geplaatste woningen aan de Bessemerlaan vormen de introductie van de wijk. De meeste mensen kennen deze karakteristieke woningen wel. De bebouwing bestaat uit eengezinswoningen, waarvan de meeste in kleine reeksen zijn opgenomen. Daarnaast zijn er her en der losstaande (dubbele) panden, die bedoeld waren voor opzichters en werknemers met vergelijkbare hogere functies. Er is geen sprake van gesloten bouwblokken, ook bij grotere reeksen woningen zijn de hoeken van de bebouwing opengelaten, zodat er doorzicht is op de binnenterreinen. De hoekhuizen hebben allemaal een tuin rondom, de overige huizenblokken hebben overwegend voortuinen; alleen op die plaatsen waar het archi-tectonisch wenselijk was of de straten te smal waren, is de voor-tuin vervallen. Ze hebben alle achtertuinen. De achtertuinen waren bedoelt voor het verbouwen van groenten, fruit en kruiden.

De architectuur van fase 1 (1915-1917) heeft de meest karakteristieke stijlkenmerken, zoals met hout bekleden geveltoppen, gepleisterde en of witgeschilderde geveldelen, in- en uitzwenkende topgevels, brede overstekken en detaillering zoals vensterluiken. Met name enkele vrijstaande panden hebben een zeer karakteristieke architectuur. Wattlaan 7, 8 bijvoorbeeld is een geheel gepleisterd, vrijstaand pand met tuitgevels en aan de zijde van de Wattlaan zijn de erkers uitgebouwd tot een dubbele klokgevel.

De bebouwing uit de tweede fase (1922-1925) is soberder en meer uniform van uitvoering. De reeksen bestaan veelal uit woningen van een bouwlaag met kap evenwijdig aan de straat en koppanden met kap loodrecht op de straat. De gebruikte materialen zijn hier voornamelijk baksteen, hout en rode Oudhollandse pannen. In afwijking van het oorspronkelijke plan zijn de winkels geconcentreerd aan de Amsterdamsestraatweg in plaats van aan het Werkspoorplein. Het oorspronkelijk geplande verenigingsge-bouw aan het centrale plein is niet gerealiseerd.

De wijk is een beschermd stadsgezicht. Dat komt door de diversiteit in architectuur. De panden hebben een goede uitstraling. De woningen hebben voor-en achtertuin en rijkelijk versierd. Er is hier veel Duitse en Engelse architectuur invloeden terug te zien. Architectonisch is de wijk nog redelijk gaaf. De wijk is veelal nog zoals het bedoelt is.

Veel ruimte voor sport

Houd je van sport? Dan is dit ook een top locatie. Er is enorm veel ruimte voor sport in de omgeving. Voetbalclub Elinkwijk is de bekendste amateurclub van Utrecht. Grenzend aan Op Buuren liggen grote sportparken. Voor ieder wat wils. Je kunt ook wandelen, fietsen en hard lopen langs de Vecht. Echt een top rondje.

Ontwikkelingen rondom de wijk

Rondom Elinkwijk is er voldoende in ontwikkeling. Mocht de markt toch gaan instorten vanwege de gezondheidscrisis. Dan is de wijk in ieder geval volop in ontwikkeling. En je hebt een huis met een lekkere tuin. Wel zo fijn als we de komende periode veel thuis moeten zijn.

Amsterdamsestraatweg

De Amsterdamsestraatweg, shabby chique. Hippe winkels, restaurants, verswinkels en groenvoorziening. Discvision  heeft een rapport opgesteld over de veranderingen aan de Amsterdamsestraatweg: ‘De Amsterdamsestraatweg gaat weer bruisen’. Samen met een aantal andere ondernemers denken we mee over de toekomst van de Amsterdamsestraatweg, waar liggen kansen, wat voor een winkels willen we zien, hoe moet het eruit komen te zien? Er wordt geïnvesteerd in het asfalt, groenvoorziening en de reclame uitingen gaan streng gecontroleerd worden. Met de komst van nieuwbouwproject Wisselspoor zullen nog meer mensen de Straatweg intensief gaan gebruiken, wat betekent dat voor de wijk?

Wisselspoor

Wisselspoor, de eerste fase is verkocht. De prijzen van de kleinste appartementen starten op € 210.000,–  en de grootste hebben een v.o.n. prijs van € 560.000,–. De stadswoningen starten met € 475.000,– tot € 865.000,–. Wisselspoor bruist aan alle kant. Een pleisterplaats voor proberen, verzinnen en verrassen. Voor ontwerpen en ondernemen. In Wisselspoor vind je allerlei verschillende woningen. Bewoners krijgen de vrijheid om zelf te bepalen hoe hun huis of appartement er van binnen uit gaat zien. Utrecht is een stad van goed bewaarde geheimen, ideeën en ambachten. Van verrassingen op elke straathoek. Ook in Wisselspoor drink je straks dat éne biertje op dat éne terrasje. Ga je naar dat éne winkeltje. En haal je ’s ochtends je croissantje.

Cartesiusdriehoek

De Cartesiusdriehoek is een van de grootste en laatste herontwikkelingslocaties in het centrum van Utrecht. Het is gelegen hemelsbreed op slechts 1 km van de oude binnenstad van Utrecht. Het is een unieke locatie van cultuurhistorische waarde wat zich met name uit in de herontwikkelingsopgave van het gemeentelijk monument CAB-gebouw. De toekomstige gebiedsontwikkeling voorziet in 2.200 tot 2.600 woningen en circa 25.000m2 BVO aan voorzieningen met o.a. school, hotel, horeca en commercieel programma. Naast dit stedelijk programma is er ook veel ruimte voor groen: Het Cartesiuspark. 

Dit alles met hoge ambities op het gebied van mobiliteit en gezonde verstedelijking: Het gaat de meest OV en fietsvriendelijke wijk van Nederland worden, met een eigen treinstation, Utrecht Zuilen. Deze en andere ambities liggen vast in een door de gemeente gedragen koersdocument. Deze is  tot stand gekomen door middel van een zorgvuldig proces, samen met stakeholders van het gebied, waaronder huurders en omwonenden.  

Zoek jij een woning in Elinkwijk?

Laat het ons weten en houd ons aanbod in de gaten. Met Gusto Casa Zoekt kun je verkopers laten weten dat jij een huis zoekt. Wil jij jouw huis in Elinkwijk verkopen? Leuk!