grieken amsterdamsestraatweg, Het zonnige Griekenland is om de hoek op de Amsterdamsestraatweg, Makelaar in Utrecht

Het zonnige Griekenland is om de hoek op de Amsterdamsestraatweg

Afgelopen dagen waren we in Griekenland op het eiland Rhodos. We hadden echt een heerlijk huis met privé zwembad en het was niet duur. Dat is pas fijn. Al denk ik dat we geluk hadden. Je kunt echt heerlijk eten in Griekenland en dat deden we dan ook graag. Grieks eten is lekker en niet al te duur. Heerlijke gerechten van de grill, volle en frisse smaken. Ik houd er echt van. Als ik dan terug ben van vakantie vind ik het altijd leuk om een wat invloeden van het desbetreffende land in mijn gerechten te laten terugkomen. Zo hoef je nog niet helemaal afscheid te nemen van je vakantie. Jullie gaven laatst aan in een poll dat jullie het leuk vonden om meer weetjes te lezen, zien en horen. Dat zette mij aan het denken. Want wisten jullie dat……

We heel veel Griekse invloeden hebben op de Amsterdamsestraatweg?

De Amsterdamsestraatweg in Utrecht is de langste winkelstraat van Nederland en heeft een rijke geschiedenis. In de jaren zestig en zeventig kwamen veel Griekse gastarbeiders naar Nederland, waaronder ook naar Utrecht. Dit heeft geleid tot een grote concentratie van Grieken in Utrecht, vooral op de Amsterdamsestraatweg

Eviva

De invloed van de Griekse gemeenschap is nog steeds te zien op de Amsterdamsestraatweg. Er zijn verschillende Griekse winkels en horecagelegenheden te vinden. Aan het begin van de Amsterdamsestraatweg vind je Eviva. Je vindt hier de lekkerste Griekse gehaktballetjes, de beste Sagnaki en heerlijke Moussaka en Stifado. Als ik er aan denk heb ik al honger.

grieken amsterdamsestraatweg, Het zonnige Griekenland is om de hoek op de Amsterdamsestraatweg, Makelaar in Utrecht

Rigakis

Iets verderop vind je Rigakis. Een piepklein winkeltje Griekse delicatessen. Stella en Maria staan voor je klaar om je echte Griekse yoghurt te verkopen, heerlijke olijfolie of verse tzatziki. Ik ben ook fan van de schapenkaas met vijgen of de verse feta.

‘t Dikkertje

Wij krijgen vaak van mensen in de buurt de aanbeveling om naar ‘t Dikkertje te gaan. Het zit er ook altijd vol. Hier vind je een goede Gyros, Souvlaki en baklava. Het schijnt dat Jorgos door zijn vrouw Dikkertje wordt genoemd en daar de naam vandaan komt. Ik vind dit een heerlijk verhaal, maar weet niet of het echt waar is. Ik wil Jorgos natuurlijk niet beledigen.

Meraki Greek

Naast het Dikkertje vind je Meraki Greek, hier vind je echte Griekse koffie en de lekkerste Griekse gebakjes. Het is zelfs vegan vriendelijk. Ik zag er zelfs de kleine pistache ijsjes die ik vorig jaar at op het Griekse eiland Kefalonia. Dit was een soort van mini Magnum, maar dan echt mega lekker en aparte smaken. Niet zo machtig als een echte dikke vette Magnum, maar wel zeker zo lekker.

Café Thanasis

Ik fiets hier vaak langs en ben altijd een beetje onder de indruk, er zitten altijd mensen koffie te drinken buiten. Weer of geen weer. Het voelt aan als een beetje een oude bruine kroeg met dikke perzen op tafel en kanten gordijntjes. Ik neem mij altijd voor om hier een kijkje te gaan nemen. Jeroen van The Food Club, deelt deze fascinatie. Misschien moeten we toch snel daar gaan eten, er schijnt geen menukaart te zijn, maar de referenties zijn heel goed. Mocht je er gegeten hebben, ik hoor je beoordeling graag.

Oli Mazi

En dan hebben we ook nog een heel bijzonder restaurant. Oli Mazi, een Grieks fusion restaurant. OLI MAZÍ (“όλοι μαζί” betekent samen in het Grieks) is hét shared dining restaurant van Utrecht. Bij ons eet je creatieve seizoensgerechten met een Griekse twist. De gerechten zijn om te delen, zoals dat in Griekenland ook wordt gedaan. Daarnaast hebben wij oneindig veel mooie Griekse wijnen, signature cocktails en elke zaterdag live music! Dit klinkt toch fantastisch?

Nikos

Een echt Grieks familie restaurant. Ze willen je het Griekse vakantie gevoel laten ervaren. Authentieke gerechten, maar wel in een modern jasje.

Geschiedenis gastarbeiders

Vanaf eind jaren ’60 mochten de gezinnen van gastarbeiders naar Nederland komen. Dit mocht alleen als je al 1 jaar gewerkt had, nog 1 jaar mocht blijven werken en als je een koopwoning had. Dat laatste was vaak een probleem. De woningmarkt was krap en ze verdiende niet veel. Er was een grote woningnood. Veel gastarbeiders spraken de taal niet. Door het lage inkomen konden ze alleen maar een woning kopen in een oude arbeiderswijk. Lombok en Pijlsweerd, waren destijds slechte wijken. Hier konden ze voor een te hoge prijs een woning kopen in slechte staat. Gastarbeiders haalden hun familie naar Nederland en bouwden hier een bestaan op. De Grieken trokken voornamelijk naar de Amsterdamsestraatweg en de Marokkaanse & Turkse gastarbeiders vestigde zich vooral in Lombok. Dit zie je nog steeds terug in het straatbeeld. Hierdoor hebben Lombok & Pijlsweerd een heel gevarieerd winkel en horeca aanbod. Een wereldse straat met ontzettend veel toffe ingrediënten.

Amsterdamsestraatweg is een wereldse straat

Wil jij wonen om de hoek van een straat die ervoor zorgt dat jij je vakantiegevoel wat langer vast kunt houden? Je nog even kunt eten in die Griekse Taverne terwijl je vakantie al voorbij is. Je de lekkerste tzatziki en Griekse yoghurt toch op de kop kunt tikken? Houd dan ons aanbod in de gaten. Wat geef toe, het is toch te tof om alle ingrediënten voor de beste diners om de hoek te kunnen kopen en zoveel bijzondere restaurantjes in de buurt te hebben.