lage hypotheekrente, Is de lage hypotheekrente wel zo gunstig voor je nieuwe hypotheek?, Makelaar in Utrecht

Is de lage hypotheekrente wel zo gunstig voor je nieuwe hypotheek?

Lage hypotheekrente, is dat gunstig of juist niet? Je ziet het de laatste tijd steeds vaker in het nieuws: de verlaging van de rente. Gunstig, zou je denken. Maar dit kan ook nadelige invloed hebben op de maximale leensom. Hoe dat zit? Dat leg ik je uit. 

Berekening van je maximale hypotheek

Wie op internet kijkt ziet talloze vergelijkingssites voor het vergelijken van je rente en daarmee het berekenen van je maximaal te lenen bedrag. De rekenmodules hierachter zijn allemaal bepaald door de wet. Alle hypotheekverstrekkers dienen op dezelfde wijze om te gaan met de berekening van de maximale hypotheek. Toch verschillen de uitkomsten soms. 

Waarom dan toch de verschillen bij verschillende hypotheekverstrekkers?

We leggen dit uit aan de hand van onderstaand voorbeeld:
Daan & Laura willen een huis kopen in het centrum van Utrecht. De huizenprijzen in Utrecht zijn afgelopen periode hard gestegen. Omdat ze starter zijn op de woningmarkt en ze toch een huis willen kopen in het centrum van Utrecht moeten ze een zo hoog mogelijke hypotheek zien te krijgen.

Ze zoeken op internet naar een bank met de laagste rente voor een hypotheek met NHG met een vaste rente van 10 jaar. Laura verdient € 28.000 en Daan € 22.500. Na onderzoek te hebben gedaan op internet komen ze tot de conclusie dat ze bij een rente van 2,03% meer kunnen lenen dan bij een rente van 1,74%. Dit hadden ze vooraf niet verwacht.

Met een lagere rente minder lenen

Het hoogste hypotheekbedrag krijgen ze dus bij een rente van 2,03%. Ze kunnen dan € 238.129 lenen. Terwijl ze bij een veel lagere rente van 1,74 % maar € 230.025 kunnen lenen. Dat is € 8.104 minder. Dat snappen ze niet helemaal. De maandlasten voor de hypotheek met een rente van 1,74% zijn lager dan die voor een hypotheek met een rente van 2,03%. Dan zou je toch verwachten dat je juist bij die lagere rente en maandlast meer hypotheek kan krijgen? Waarom is dat?

De woonquote

Het meer of minder kunnen lenen met juist een hogere of lagere rente heeft te maken met de zogenoemde woonquote. Dit is het percentage van jouw inkomen dat je mag besteden aan de lasten van je hypotheek. Dit hangt dan weer samen met het rentepercentage van je hypotheek en je inkomen. Deze woonquote wordt vastgesteld door het NIBUD.

De woonquote is vastgelegd in tabellen. De stappen zijn steeds een half procent. Ga je over naar een hogere woonquote, dan kun je ook meer lenen.

Hierdoor kun je bij een rente van 2,01% meer lenen dan bij 1,99%. En ook meer dan bij een rente van 1,74%. Natuurlijk zijn je maandlasten iets hoger als je meer leent. Je moet meer rente betalen, maar ook meer aflossen. De verschillen zijn klein. De netto maandlasten bij een rente van 1,74% bedragen in dit voorbeeld € 691. De netto maandlasten bij een rente van 2,03% zijn € 727. Dat is per maand € 36 meer. Maar daar staat wel tegenover dat je € 8.104 meer kan lenen.

Conclusie

Besef dus altijd goed dat een lagere rente niet altijd in je voordeel werkt. Laat je daarom altijd goed adviseren door een erkend hypotheekadviseur. Deze kijkt samen met je naar de mogelijkheden waardoor het kopen van je droomhuis weer een stap dichterbij is!