Bouwkundige keuring

Sinds 1 februari 2018 is een bouwkundige keuring een standaard ontbindende voorwaarden. Alleen als partijen expliciet overeenkomen hier vanaf te willen zien vormt het geen onderdeel van de koopovereenkomst. Het is belangrijk voor jouw eigen onderzoeksplicht om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Zo weet je of er gebreken zijn en welk onderhoud er aan komt voor de komende jaren. Voor een verkoper is een bouwkundige keuring ook prettig. Mochten er later zaken zijn die niet goed zijn, dan kan hij niet zomaar overal voor aansprakelijk gesteld worden. Soms is het zo dat er constructieve gebreken of ernstig achterstallig onderhoud aan het licht komt tijdens zo’n keuring. Het is dan niet altijd zo dat de koop ontbonden wordt. In veel gevallen komen partijen dan overeen dat er een bedrag van de koopsom afgaat of dat de verkoper de mankementen repareert voor de overdracht. Zo blijft de koop gehandhaafd.

No Risk Clausule

Neem je een No Risk Clausule op in de koopovereenkomst dan mag je de koop ontbinden indien jouw eigen huis voor de afgesproken datum niet verkocht is. Zo weet je zeker dat je niet met twee huizen blijft zitten, met dubbele lasten. Vaak wordt hier als zekerheid voor de verkoper opgenomen, dat wanneer er een ander voorstel op de woning wordt gedaan, de koper de No Risk Clausule moet laten vervallen of de verkoper mag met een andere koper in zee gaan.

Opleverdatum

De opleverdatum is geen ontbindende voorwaarden, maar wel een belangrijk punt in de onderhandeling. Samen kom je een opleverdatum overeen. Mocht het zo zijn dat partijen in overleg toch een andere datum wensen dan is dit mogelijk. Echter, kan niet eenzijdig de datum aangepast worden van de oplevering.

Ontbindende voorwaarden van de verkoper

Ontbindende voorwaarden zijn er meestal alleen voor de koper. Echter, is het ook mogelijk voor de verkoper om een ontbindende voorwaarden op te nemen. Mocht het bijvoorbeeld zo zijn dat hij nog niet zeker weet dat hij het huis wat hij heeft aangekocht gefinancierd krijgt, dan kan hij dit opnemen als ontbindende voorwaarden. Verkoper mag dan van de koop afzien indien de koop van zijn nieuwe huis niet doorgaat.

Wil jij advies bij het doen van een bieding? Dat kan! Neem contact met ons op, dan bekijken wij samen hoe je het beste de bieding uit kunt brengen