Overvecht, Overvecht, dit is waarom je er zo fijn woont, Makelaar in Utrecht

Overvecht, dit is waarom je er zo fijn woont

Overvecht is vernoemd naar de Vecht, de rivier die helemaal langs de wijk stroomt. Overvecht was een typisch voorbeeld van een wederopbouwwijk uit de jaren 60 vol hoogbouw met dezelfde uitstraling en standaard woningen. Deze wijk was daarom de ideale plek voor experimentele woningbouw. In de jaren ’70 speelde Overvecht een grote rol in experimenteel wonen. Het programma “Experimentele Woningbouw 1968-1980” stimuleerde initiatieven voor het nieuwe wonen. In het hele land ontstonden nieuwe woonvormen en woonstijlen zoals wijken vol kleine hofjes, woongroepen, communes en nieuwe vormen van hoogbouw. Eén project binnen dit volkshuisvestingsprogramma richtte zich specifiek op het veranderen van het standaard ontwerp van flats. In plaats van flats met lange galerijen en een centrale lift, werden er flats gebouwd met meerdere liften en korte galerijen.

Overvecht, Overvecht, dit is waarom je er zo fijn woont, Makelaar in Utrecht

Foto: Robert van Rooijen

1. De groenste wijk van Utrecht

De wijk werd gebouwd op een moerassig gebied. De wijk is omringd door de polder en met verschillende parken in de wijk. Iedere inwoner van Overvecht kan in de lunchpauze of tijdens een avondwandeling een frisse neus halen in de natuur. In de appartementen kijk je over het algemeen ook uit over de polder. Overvecht heeft een gezamenlijke tuin ‘Het Groene Lint Overvecht. Hier zijn allerlei plekken om te sporten, spelen en te bewegen.  Daarnaast zijn er ook drie grote stadsparken. Ook zijn er in Overvecht 3 grote stadsparken: Park de Watertoren, Park de Gagel en het Vechtzoompark. Elk park heeft een eigen stijl en sfeer. Zo bestaat het Vechtzoompark uit natuurlijke beplanting. In park de Watertoren kunt u genieten van mooie vijvers. In park de Gagel kunt u 3 verschillende tuinen ontdekken. Of bezoek een van de historische forten rondom Overvecht: Fort Blauwkapel, Fort aan de Klop of Fort de Gagel. Je bent ook zo bij de Loosdrechtse Plassen of de Maarssenveense plassen.

 

Overvecht, Overvecht, dit is waarom je er zo fijn woont, Makelaar in Utrecht

Foto: Robert van Rooijen

2. Veel voorzieningen

Wel de lusten, maar niet de lasten van de stad. De stad aan de ene kant en de polder aan de andere kant. Waar vind je dat nou? Overvecht heeft een eigen shoppingcentrum. Dit shoppingcentrum willen ze een upgrade gaan geven met meer ruimte voor woningen, terrasjes en voor de weekmarkt. Nu vind je er supermarkten, drogisterijen en kledingwinkels. De AH XL vind je hier ook en een grote Nike outlet. Dit winkelcentrum heeft alles wat je maar kunt wensen. Aan de rand van Overvecht zijn meerdere sportvelden te vinden en, niet te vergeten, de schaatsbaan van Utrecht! Daarnaast heeft Overvecht meerdere zwembaden, Zwembad de Kwakel met 5 verschillende baden is denk ik de bekendste. Maar mocht je toch eens de stad uit willen, rij je vanuit de wijk ook zo de A27 op of rij je via de ring binnen vijf minuten op de A2. Daarnaast sta je vanaf station Overvecht zo op Utrecht Centraal en kun je overal naartoe.Overvecht, Overvecht, dit is waarom je er zo fijn woont, Makelaar in Utrecht
Foto: Robert van Rooijen

3. Verrassende horeca

Overvecht is niet alleen groen, maar Overvecht heeft ook verrassende horeca.In tuincentrum Steck, waar ze heel veel toffe planten hebben, vind je tuincafé Noordertuin, waar je zowel binnen als buiten een leuk plekje kunt uitzoeken. Ze serveren hier lokale producten. Er zijn plannen om Steck verder uit te breiden. Ze willen hier zelfs een kleinschalig hotel bouwen. Verder zal in 2023 de Watertoren opnieuw worden ingericht met woningen, een kantoorruimte en maatschappelijke functies. Naast de Watertoren zal een horecapaviljoen worden gerealiseerd waar je heen kunt voor een hapje en een drankje. Gemeente Utrecht zal ook het Park Watertoren herinrichten zodat het een mooi geheel wordt. In het Oproer Biercafé 2.0 kun je eten, drinken, vergaderen of feest vieren. Bovendien zal er een podium beschikbaar worden gesteld voor evenementen vanuit lokale initiatieven.

Overvecht, Overvecht, dit is waarom je er zo fijn woont, Makelaar in Utrecht

Foto: Robert van Rooijen

4. Ontwikkelingen

In Overvecht zitten ze niet stil. Er wordt volop herontwikkeld. In het gebied rondom Winkelcentrum Overvecht worden tussen de 1.500 tot 2.500 woningen gebouwd en het gebied wordt groener gemaakt. Er komen nieuwe terrasjes en er komt meer ruimte voor de weekmarkt. Zo worden er nieuwe woningen gebouwd op de Ivoordreef zo’n ca. 310 woningen. Van sociale huurwoningen tot koopwoningen. Ook op de Ivoordreef komen 160 sociale huur appartementen, 75 middenhuur appartementen en 75 koopwoningen.  Het project de Mix, zorgt voor nog eens 180 woningen. Ze willen dit stukje van Overvecht nog groener en leefbaarder maken. De laatste jaren bouwen woningcorporaties veel flats in Overvecht om tot moderne en luxe appartementencomplexen. Ook in de Watertoren komen er nieuwe appartementen, komen er kantoren en komt er een horecapaviljoen.

Overvecht, Overvecht, dit is waarom je er zo fijn woont, Makelaar in Utrecht

Ook het Rijk draagt bij aan de ontwikkeling van de wijk middels de Woningbouwimpuls. Maar liefst 13 miljoen euro is uitgetrokken voor het bouwen van meer woningen en het verbeteren van de leefomgeving. Hierdoor zullen de komende 10 jaar ook woningen voor middenhuur beschikbaar worden gesteld en zullen er meer mogelijkheden ontstaan voor het kopen van een huis in Overvecht. Maar het Rijk geeft niet alleen geld uit aan woningbouw. Maar ook aan de ontwikkelingen van groen en de verbetering van de bereikbaarheid. Zo wordt er een plan gemaakt om rondom de NRU (Noordelijke Randweg Utrecht), fietsers en voetgangers moeten makkelijker over kunnen steken.

5. Goedkopere woningen

De appartementen en woningen in Overvecht zijn over het algemeen ruim. Ook de opzet van de wijk is ruim opgezet. Er is voldoende ruimte en groen tussen de woningen. De wijk is zo opgezet dat er genoeg ruimte is om te leven in het groen en gebruik te maken van gezamenlijke faciliteiten. In Utrecht is de gemiddelde vierkante meterprijs voor een tussenwoning € 5.150,-. Voor een appartement kleiner dan 80 m2 is de gemiddelde vierkante meterprijs € 5.329,- en voor een appartement groter dan 80 m2 gemiddeld € 4.651,-. In Overvecht zijn tussenwoningen gemiddeld € 3.546,- per vierkante meter. Voor een appartement tot 80 m2 gemiddeld € 4.046,- per vierkante meter. En appartementen groter dan 80 m2 zijn gemiddelde € 3.314,- per vierkante meter. De prijzen liggen dus aanzienlijk lager dan appartementen in de rest van Utrecht. Met alle ontwikkelingen, verwachten wij dat de woningen in Overvecht steeds aantrekkelijker zullen worden.

Wil jij in Overvecht wonen? Houd dan ons aanbod in de gaten. Of vraag naar de mogelijkheden van een aankoopmakelaar.