renteopslag, Renteopslag, kan dat eraf?, Makelaar in Utrecht

Renteopslag, kan dat eraf?

Renteopslag, we hebben er allemaal weleens van gehoord. Maar wat is het ook alweer? Bij het geven van een hypotheek loopt de hypotheekvertrekker de kans dat hij zijn geld niet terugkrijgt. De hypotheekverstrekker wil die kans zo klein mogelijk maken. Door een renteopslag proberen ze deze kans zo klein mogelijk te maken. De renteopslag is een opslag op de standaard rente. Deze opslag heeft te maken met de waarde van de woning ten opzichte van de hypotheeklening.

Stijgende huizenprijzen

De stijgende huizenprijzen zorgen ervoor dat de waarde van de woning ten opzichte van het hypotheekbedrag verbeterd. Dit zal de bank belonen door de renteopslag te laten vallen. Echter, moet je dan wel aantonen dat de waarde echt zo sterk verbeterd is. Op deze manier heb je ook als woning eigenaar zonder verhuisplannen profijt van de stijgende huizenprijzen. In de crisis vooral in 2012/2013/2014 waren de woningen over het algemeen de helft of eenderde goedkoper dan op dit moment.

Renteopslag

Heb jij je hypotheek iedere maand een beetje afgelost en is jouw woning flink meer waard geworden. Dan kan het maar zo zijn dat je onder 67,5% grens zit. Dat betekent in veel gevallen dat jouw rente zonder boete of oversluiten verlaagd kan orden met 0.5%. Dit is serieus geld. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Echter, kan het ook al met 90% van de marktwaarde. Op dat moment zijn er ook al rentekortingen.

Rekenvoorbeeld:

In 2016 kocht je een leuke eengezinswoning in de Daalsebuurt voor ca. € 275.000,– je sloot hier een hypotheek op af van € 275.000,–. Inmiddels is deze leuke tussenwoning van 65 m2 niet € 275.000,– waard, maar € 425.000,–. Dit is een enorm verschil in waarde. Dus € 275.000,-/425.000,- * 100 – 64,7 %.

Marktwaarde

Om deze marktwaarde vast te stellen heb je een onderbouwing nodig van de waarde. Dit kan middels een taxatierapport. Ben je benieuwd of dit voor jou zinvol is? Dan mag je altijd even bellen, dan kijk ik samen met jou of een taxatierapport zinvol is. Het kan je zo duizenden euro’s per jaar schelen. Dat is toch mooi meegenomen? Benieuwd wat de waardestijging nog meer voor jou kan betekenen? We kunnen altijd bellen.