Werkspoorkwartier, Werkspoorkwartier, wat is daar te doen?, Makelaar in Utrecht

Werkspoorkwartier, wat is daar te doen?

‘Het Werkspoorkwartier’ hangt met feestelijke lampjes boven de Julianaparklaan aan de spoorbrug. Ik vond het altijd een beetje gek. Want het Werkspoorkwartier klinkt wel heel hip, maar daar is toch gewoon de vuilstort en andere industrie? Ik kende het vooral van alle verbouwingen. In de rij en je puin uitladen. Maar het heeft meer. En nee niet alleen Kidzcity.

Historie van het werkspoorkwartier

Het Werkspoorkwartier is het gebied tussen de Cartesiusweg en het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht. In dit gebied stonden vroeger veel fabrieken. Een echt stukje industrie. Hier zijn in de vorige eeuw tot de jaren ‘70 treinwagons geproduceerd. De Werkspoorkathedraal is een van de weinige hallen uit de Werkspoortijd die bewaard is gebleven.

In 1913 vestigde het bedrijf Werkspoor zich aan de rand van Utrecht. Het was oorspronkelijk een Amsterdams bedrijf. Het bedrijf maakte spoorrijtuigen en staalconstructies. Destijds was het nog een buurgemeente van de stad Utrecht. In de hoogtijdagen werkten er bijna 6.000 mensen. Deze mensen gingen met name wonen in de wijken Elinkwijk en de Lessepsbuurt. Je herkent in Elinkwijk nog een aantal straatnamen aan de tijd dat het Werkspoor hier gevestigd was.

De fabriek ‘Werkspoor’ was ooit de grootste werkgever van Utrecht. Ze bouwden niet alleen voor de stad, maar ook voor het buitenland. De grote schoorsteen was het herkenningspunt. Echter rookte de schoorsteen voor het ‘ontspanningsgebouw’. Hier zat de personeelsvereniging. Het is nu cultureelerfgoed en in ere hersteld.

Bron: Youtube, USI Utrecht Sustainability Institute

Bron: Youtube, RTV Utrecht

Horeca

Oke, ik wist dat Werkspoorcafé de Leckere daar zit. Wie kent het niet. Een leuk café aan het water. In mijn studententijd hadden we ook nog wel eens een gala bij Central Studio’s en zelfs af en toe een zakelijke event. Ik kende ook de Werkspoorkathedraal en dan met name vanwege het Festival van de advocaten van Van Riet.

Maar wist je dat er tegenwoordig heel veel meer te vinden is? De horeca die je er vindt heeft allemaal een beetje een rauw randje. Precies de sfeer die bij de wijk en de omgeving past. Je vindt er café Warmoes, De Nijverheid en de Nar. Stuk voor stuk eigenzinnige horeca concepten met ruimte voor kunst en cultuur.

Nieuw hotel

Niet alleen deze horeca vindt je in het Werkspoorkwartier. Ook komt er een hip hotel. Het moet een hotel zijn waar je samenkomt en mensen gaat ontmoeten. De eigenaar Sley Popal zei het volgende: ‘Wat me trekt is de diversiteit in dit gebied, je kan er niet een enkel labeltje op plakken. Het is geen bedrijventerrein, maar ook geen recreatiegebied. Ik ben heel nieuwsgierig welke kant dit gebied op gaat en draag er graag aan bij. Ik zie het Werkspoorkwartier in de toekomst als het Silicon Valley van Utrecht. Een plek waar creatieve bedrijvigheid, sport en leisure de boventoon voeren. Weinig tot geen vrachtwagens, maar veel ambacht en leisure. Een plek waar heel Utrecht trots op kan zijn.’

Creatieve ondernemers

Er strijken steeds meer creatieve ondernemers neer in het Werkspoorkwartier. Het Werkspoorkwartier is een broedplaats voor iedereen! Sportscholen, autobedrijven, kunstenaars, muzikanten, fietsenmakers, maar ook kantoren. Je vindt hier de mooiste studio’s, ateliers en werkplaatsen. Creatieve en innovatieve bedrijven inspireren elkaar. Hoe tof is deze plek? Het lijkt soms op een stukje niemandsland, maar als je verder kijkt dan zie je wat voor een inspirerende plek het Werkspoorkwartier is. Zou het Werkspoorkwartier net zo’n hit worden als Strijp-S in Eindhoven?

Wist jij al dat het Werkspoorkwartier zo’n hippe plek is? Wil jij hierbij in de buurt wonen in de Schepenbuurt, Zuilen, Daalsebuurt of Elinkwijk? Bekijk dan ons aanbod.