schriftelijkheidsvereiste, Schriftelijkheidsvereiste: bod geaccepteerd en toch koopt een ander het huis, mag dat?, Makelaar in Utrecht

Schriftelijkheidsvereiste: bod geaccepteerd en toch koopt een ander het huis, mag dat?

Schriftelijkheidsvereiste: het bod is geaccepteerd, je danst door de woonkamer en bent gelukkig. Eindelijk is het gelukt en de grootse plannen worden gemaakt. De personalia is verstuurd. De concept koopovereenkomst is al gemaakt. Het feest kan beginnen!

Maar dan belt de makelaar. Er is toch een hoger bod binnen gekomen en de verkoper heeft besloten om het aan die partij te verkopen. Dat kan toch niet zomaar? Een mondelinge overeenkomst is toch ook een overeenkomst? Daarbij heeft de makelaar de koop per mail bevestigd en je hebt de concept koopovereenkomst al ontvangen.

Schriftelijkheidsvereiste

Sinds 2003 is een mondelinge overeenkomst geen overeenkomst meer bij het kopen van een woonhuis. De koop van een woonhuis moet schriftelijke worden vastgelegd volgens de wet: schriftelijkheidsvereiste. Schriftelijk betekent niet een appje, sms of mail, maar een door beide partijen ondertekende koopovereenkomst.

Bescherming koper

Deze regel is er met name gekomen voor de koper. Bij een mondelinge overeenkomst is het voor de koper lastig te bepalen wanneer de koop tot stand is gekomen. De koper heeft zelfs na de ondertekening door koper en verkoper nog het recht op 3 dagen bedenktijd.

Bescherming verkoper

Je kunt een verkoper niet dwingen om de koopovereenkomst te tekenen. Mocht de verkoper dus te snel akkoord hebben gegeven op een bieding, dan kan hij zich nog bedenken als er een nog beter voorstel komt. De verkoper is vrij om te verkopen aan een andere partij, zolang de akte niet is getekend. Dit voelt heel erg oneerlijk en misschien is dat ook zo. Echter, kun je zonder getekende koopovereenkomst de koop niet afdwingen.

Deze regels gelden voor particulieren. Is de verkoper of de koper een professionele partij, dan is een mondelinge overeenkomst ook een overeenkomst en kunnen partijen gehouden worden aan de gemaakte afspraken.

Zorg dus altijd dat als een huis koopt of verkoopt dat je zo snel mogelijk het papierwerk in orde maakt. Op deze manier moeten beide partijen zich houden aan de gemaakte afspraken. Heb je een vraag over dit artikel? Neem dan gerust contact op.