, Wie koopt jouw huis in Utrecht?, Makelaar in Utrecht

Wie koopt jouw huis in Utrecht?

Je hoort het vaak, alle Amsterdammers kopen de woningen in Utrecht. Alle expats kopen de woningen op in Utrecht en betalen de hoofdprijs. Het zijn alleen maar ouders voor studerende kinderen die nu een kans maken, net zoals investeerders. Maar is dat ook zo? Is het grootste gedeelte van de woningkopers in Utrecht wel echt afkomstig uit Amsterdam, expat of investeerder?

Amsterdamse kopers

Vanaf 2014 tot aan 2019 is het aantal kopers uit Amsterdam wel toegenomen. In 2014 waren nog 3% van alle woningkopers in Utrecht woonachtig in Amsterdam in 2018 was dit 8 % en tot nu toe in 2019 komt 10% van de woningkopers uit Amsterdam. Door de grote vraag naar woningen in Amsterdam en de steeds hoger wordende woningprijzen verruilen steeds meer mensen de hoofdstad voor een andere stad. Ter vergelijking in Haarlem kwamen in 2014 15% van de woningkopers uit Amsterdam. In 2018 was dit 25%. Volgens Funda daalt het aantal woningzoekers in Amsterdam op dit moment het hardste. Maar ook Utrecht wordt minder goed bekeken op Funda. Amsterdam zet vaak de trend.

, Makelaar in Utrecht
Bron: NVM

Hoe ziet de samenstelling van inwoners van Utrecht er nu uit?

Op dit moment hebben we een enorm grote groep alleenstaande. Op dit moment is ca. 56 % alleenstaand in Utrecht. Dit betekent dat de vraag naar eenpersoonswoningen zal toenemen. De stellen en gezinnen gaan redelijk gelijk op. Op dit moment is 21% een samenwonend stel en 23 % een gezin. De samenwonende stellen zoeken vaak een woning waar een gezin gesticht kan worden. Hierdoor zie je dat een aantal woningen zeer snel verkocht wordt. De prijs per vierkante meter is bij deze woningen uitzonderlijk groot. Maar je ziet ook dat woningen langer te koop staan, niet direct geschikt zijn voor de grote groep zoekers.

, Makelaar in Utrecht
Bron: NVM

Wat kun je doen om jouw huis goed te verkopen als het niet aan het perfecte plaatje voldoet?

De woningen die strak en af zijn verkopen goed. Ik hoor vaak, we gaan er geen nieuwe badkamer of keuken meer inzetten. Dat is voor de volgende kopers. Die gaan er anders toch weer wat anders inzetten. Maar het kan juist ontzettend slim zijn om dit wel te doen. Kopers vinden het op dit moment lastig in te schatten of ze iets mee kunnen financieren, wie dit dan moet gaan doen en of dit in het tijdsbestek past wat ze voor ogen hebben. Daarnaast kunnen met name jonge kopers moeilijk door andermans smaak heen kijken. Het kan dus wel degelijk lonen om zelf je hypotheek te verhogen of je spaargeld in te zetten om jouw huis zo goed mogelijk te verkopen. Kies voor neutrale kleuren en praktische opstellingen. Daarnaast kan de inrichting aanpassen ook wonderen verrichten. Zorg dat jouw huis geschikt is voor de grote groep gezinnen, stellen of alleenstaande. Hoe breder de doelgroep, hoe meer kans dat er een goede koper tussenzit. Benieuwd wat je kunt doen aan jouw woning, om ook in deze markt jouw huis nog beter te verkopen? Ik kom het graag uitleggen.

Hoe kun je toch jouw droomhuis kopen voor een reëel bedrag?

Kijk naar huizen die misschien niet helemaal voldoen aan het perfecte plaatje. Houd de ontwikkelingen van de wijken in de gaten. Geen woning direct in Wittevrouwen, Vogelenbuurt, Tuindorp of Oudwijk. Maar een woning in de Bloemenbuurt, Transwijk of Zuilen. Kijk naar de mogelijkheden van een woning. Is er een mogelijkheid tot opbouwen en uitbouwen, waardoor een woning levensloopbestendiger wordt?

Ik help jullie graag met het kopen van een woning met potentie. Maar help ook graag met een plan om een woning zo goed mogelijk te verkopen.