appartement kopen, Ben jij starter op de woningmarkt?, Makelaar in Utrecht

Ben jij starter op de woningmarkt?

Jouw eigen appartement kopen in Utrecht? Het huis van je ouders is inmiddels niet meer jouw huis. Jouw studentenhuis is inmiddels bewoont door nieuwe frisse studenten. Jij woont nu met twee studievrienden in Amsterdam, Den Haag of Utrecht. Inmiddels heb je een leuke baan gevonden, iedere ochtend op tijd je bed uit en je maakt lange dagen. Kortom, tijd voor een eigen plek. Tenslotte wil je ook aan jouw toekomst denken en niet de portemonnee van jouw huisbaas spekken. Ben jij een starter op de woningmarkt en wordt het  tijd om te investeren en een eigen huis te kopen? Wil jij jouw eigen appartement kopen? Kijk wat er voor jou mogelijk is.

Eigen geld

Het voelt zo oneerlijk. Je betaalt per maand heel veel huur, maar de maximale hypotheek is niet toereikend voor een fijn appartement. Als starter op de woningmarkt is het niet makkelijk. Beleggers kopen alles op met eigen geld. Jij als starter op de woningmarkt, moet hoogstwaarschijnlijk je huis of appartement vooreen groot deel met een hypotheek financieren. Het is zo dat je maar 101 % van de marktwaarde mag lenen. In 2018 mag je nog maar 100 % van de marktwaarde lenen. In Utrecht en Amsterdam is dit nu al een behoorlijk probleem. Je moet vaak overbieden en dit resulteert in het meebrengen van een behoorlijke som eigen geld. Naast het verschil tussen de getaxeerde waarde en de transactieprijs moet je ook de notaris betalen, een eventuele bouwkundige keuring, de overdrachtsbelasting, de financieel adviseur, mogelijk de afsluitkosten voor NHG en de taxateur. Voor de kosten koper moet rekening gehouden worden met ca. 5 tot 10% van de transactieprijs.

Hulp van ouders, grootouders, vrienden en familie

Jouw ouders, grootouders, vrienden en familie kunnen je helpen bij het kopen van een appartement of huis. Jouw ouders en grootouders mogen jou eenmalig een bedrag schenken voor het kopen van een appartement of huis. De regels vind je op de site van de Belastingdienst. Wanneer jouw ouders vermogend genoeg zijn om aan jou een hypotheek kunnen geven zijn hier ook diversen voordelen te behalen. Jij kunt een appartement kopen of een huis met behulp van jouw ouder of grootouders. Laat je adviseren door een financieel adviseur. Op deze manier wordt het investeren als starter op de woningmarkt net iets makkelijker.

Hypotheek

Benieuwd wat jij kunt lenen? Check altijd de laatste hypotheekrente. Bereken daarna op basis van deze tarieven wat je kunt lenen. Als starter op de woningmarkt kun jij vaak een hypotheek met NHG afsluiten, NHG heeft extra lage rentetarieven. Door deze lage tarieven kun jij meer lenen. Met energiebesparende maatregelen kun je meer lenen. Bekijk per appartement of huis of dit van toepassing is. Daarnaast is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat er maar 101% van de marktwaarde van een woning geleend kan worden. Ook al kun je veel meer lenen bij een bank, kan het zijn dat je toch de financiering niet rond krijgt.