Veelgestelde vragen
Veel gestelde vragen voor de aankoop en/of verkoop van een huis
Veelgestelde vragen bij de aankoop en/of verkoop van een huis. Staat je vraag er niet tussen? Kijk ook eens bij een andere categorie links of neem contact met ons op.
FAQ 2
In categorie 1
Verkoop
Veelgestelde vragen bij de aankoop en/of verkoop van een huis. Staat je vraag er niet tussen? Kijk ook eens bij een andere categorie links of neem contact met ons op.
FAQ 3
In categorie 2
Wat is het NWWI
Het NWWI is de afkorting voor Het Nederlands Woning Waarde Instituut. Het NWWI valideert de taxatierapporten van de aangesloten taxateurs. Ze zien erop toe dat de taxaties uniform en conform richtlijnen zijn opgesteld. Jij krijgt hierdoor een heldere objectieve en betrouwbare woningtaxaties die geaccepteerd wordt door bijna alle hypotheekverstrekkers. Het NWWI is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk.
Hoelang duurt een spoedtaxatie?
Een extra snelle taxatie huis nodig? Bijvoorbeeld omdat je voorbehoud van financiering bijna verloopt of je snel een financiering geregeld moet hebben? Wij kunnen voor een spoedtaxatie bijna altijd de volgende dag nog terecht. We kunnen het rapport binnen 3 werkdagen opleveren. Sneller kan bijna niet, omdat het rapport gevalideerd moet worden door het NWWI. Dit kan tot 24 uur duren.
Wat moet ik doen voordat de taxateur komt?
Je hoeft het huis niet spic en span te hebben. Het is wel belangrijk dat de taxateur overal bij komt.
Kan de waarde voor- en na verbouwing in een taxatierapport?
Dit moet zelfs in het zelfde rapport. Een taxateur moet de huidige situatie taxeren zoals hij of zij het op dat moment aantreft. Daarna kan de waarde na verbouwing ook vastgesteld worden. Als je dit aangeeft bij de aanvang van de opdracht dan kunnen wij met jullie meedenken. Je dient een uniforme verbouwingsspecificatie in te vullen. Je geeft aan wat je gaat doen en wat dit ongeveer gaat kosten.
Op welke momenten heb je een taxatierapport nodig?
Je kunt een taxatierapport gebruiken bij de 3 V’s:
Verbouwen:
Op het moment dat je je huis wil verbouwen, maar de verbouwing wil financieren is er een taxatierapport nodig. Je kunt dan een taxatierapport laten maken van de huidige staat, maar ook van de waarde na de verbouwing. Je kunt dan dan de gelden opnemen tot maximaal de waarde na verbouwing. Uiteraard alleen als jouw leencapaciteit het toelaat. Wil je advies over de verbouwing en de waardestijging? Neem dan even contact met ons op.
Verduurzamen:
Duurzaam en energiezuinig is de toekomst. Wil jij een financiering aanvragen om jouw huis te verduurzamen? Dan moet je een taxatierapport op laten stellen om jouw woning energiezuiniger te maken. Slim om advies in te winnen over de verduurzaming door een bouwkundige keurder of met een warmtescan.
Verhuizen:
Als je gaat verhuizen en je wil jouw overwaarde meenemen. Dan heb je een overbruggingshypotheek nodig. Hiervoor moet je jouw huis laten taxeren. De bank wil de zekerheid dat de woning dat bedrag echt gaat opleveren en dat dat geld dus in de nieuwe woning gestoken gaat worden.
Ook als je bijvoorbeeld gaat scheiden en je wil weten wat jouw huis waard is en de andere partner wil uitkopen heb je een taxatie nodig.
Rentekorting:
Dit is misschien wel de leukste. Als jouw huis meer waard is geworden, dan kan het zijn dat je recht hebt op rentekorting. Je betaalt een renteopslag als je 100% van de waarde van de woning leent. Hoe lager jouw lening ten opzichte van de waarde van de woning is, hoe meer korting je krijgt. Check bij je financieel adviseur of je aanspraak maakt op de rentekorting. Dit heeft niets te maken met de stijgende rent, maar juist met de rente conform jouw overeenkomst.
Hoelang is een taxatierapport geldig?
Een taxatierapport is bij de meeste hypotheekverstrekkers maximaal 6 maanden geldig. Dit houdt in dat op het moment dat je de hypotheek aanvraagt het rapport niet ouder mag zijn dan 6 maanden. Bij sommige hypotheekverstrekkers zijn er andere termijnen. Vraag dit altijd goed na. Vraag je je af, waarom het rapport maar zo kort geldig is? Het taxatierapport is een momentopname. De marktwaarde kan snel veranderen.
Wat is het verschil tussen een gratis waardebepaling en een taxatierapport?
Een gratis waardebepaling is een indicatie van de mogelijke verkoopprijs. Er wordt bij een waardebepaling en bij een taxatie gekeken naar:
- Woonoppervlak
- Onderhoud
- Courantheid
- Ontwikkelingen in de buurt
- Marktontwikkeling
- Flexibiliteit en mogelijkheden
- Duurzaamheid
- Ligging van de woning
Bij zowel een waardebepaling als een taxatierapport wordt gekeken naar de marktwaarde van het huis. De waarde zou ongeveer hetzelfde moeten zijn. Echter, bij een waardebepaling wordt er een bredere range afgegeven en vaak een verkoopplan gemaakt, hoe je de woning zo goed mogelijk kunt verkopen. Kleine tips, groots resultaat.
Bij een taxatierapport krijg je een uitgebreid document met veel achtergrondinformatie. Hierin staat een onderbouwing met vergelijkbare woningen, gecorrigeerde waardes en publiekrechtelijke en privaatrechtelijke informatie. In het taxatierapport is ook een analyse van de bouwkundige staat opgenomen. Een waardebepaling wordt door geldverstrekkers niet geaccepteerd, dus voor een hypotheek heb je echt een gevalideerd taxatierapport nodig.
Wat als de taxatiewaarde hoger is dan de aankoopprijs?
Dan kun je meer lenen dan de aankoopprijs. Dit biedt de kans om bijvoorbeeld toch die nieuwe keuken te plaatsen vanuit de financiering. Of wellicht val je met inbreng van eigen geld in een lagere risicoklasse en krijg je rentekorting.
Kan ik de taxateur vragen om een bepaalde waarde te taxeren?
Vragen staat vrij. Echte, een taxateur moet een woning objectief taxeren. Officieel mag je niet taxeren als iemand vraagt om een bepaalde waarde te taxeren en moet je hier als taxateur een aantekening van maken in je dossier dat een opdrachtgever om een bepaalde waarde heeft gevraagd.
Echter, wij staan altijd open om te sparren en vooraf aan te geven wat wij denken dat de waarde globaal zal zijn. Alle taxaties worden door het NWWI gecontroleerd. Bij een afwijkende waarde dien je dit als taxateur voldoende te onderbouwen. Als een waarde niet realistisch is, kan een woning niet op die waarde getaxeerd worden.
Waarom heb ik een taxatierapport nodig?
Een taxatierapport is een risico analyse voor de bank. Als jij geld gaat lenen voor het kopen, verbouwen of verduurzamen van jouw huis, wil de bank weten hoeveel jouw huis waard is. Kort gezegd, ze willen weten waarvoor jouw huis verkocht kan worden als jij jouw verplichtingen niet na kunt komen.
Een taxatierapport is een objectieve en goed onderbouwde inschatting van de marktwaarde, met gedetailleerde informatie over hoe de inschatting tot stand is gekomen. Je moet de woning laten taxeren als je geld wil lenen van de bank.
Maar soms heb je ook een taxatierapport nodig voor het vaststellen van de overdrachtsbelasting. Stel jij koopt het huis wat nu in het bezit is van jouw ouders. Jullie spreken samen een bedrag af. Deze waarde ligt ver onder de WOZ-waarde. De notaris heeft dan een onderbouwing nodig voor de overdrachtsbelasting en om vast te stellen of dit een correcte transactieprijs is.
Is een taxatierapport verplicht?
Een taxatierapport is niet in alle gevallen verplicht als je een huis koopt. Financier jij jouw huis volledig met eigen geld of via een familiebank hypotheek, dan is een taxatierapport niet verplicht. Maar wil jij een hypotheek afsluiten, dan vragen de meeste hypotheekverstrekkers om een taxatierapport. Ze vragen dan om een gevalideerd NWWI taxatierapport. Soms volstaat een desktoptaxatie. Welke taxatie je nodig hebt verschilt per geldverstrekker en per situatie.
Als je je huis wil verkopen is een taxatierapport ook niet verplicht. Wel is het handig voor de aankoop van de volgende woning om te weten wat jouw huis gaat opleveren. Een makelaar komt langs onderzoekt dezelfde zaken als een taxateur, maar maakt ook een plan om jouw woning zo goed mogelijk te verkopen. De makelaar geeft een inschatting van de waarde af. Dit noemen ze ook wel een waardebepaling. Het kan zijn dat jouw huis voor de overbruggingshypotheek wel getaxeerd moet worden. Dan is er wel een gevalideerd taxatierapport nodig.