opkoopbescherming, Opkoopbescherming voor beleggers, gaat dat de starters helpen?, Makelaar in Utrecht

Opkoopbescherming voor beleggers, gaat dat de starters helpen?

De opkoopbeschermhing, gaat dat de oplossing zijn voor de starters? Onze stagiair Gijs gaat er onderzoek naar doen. Maar is het slim om nu als belegger nog snel een appartement te kopen voor de verhuur? Je moet tenslotte zorgen voor je eigen pensioen en de pensioenfondsen zorgen nou ook niet echt voor een fijn en zeker vangnet. De Eerste Kamer heeft ingestemd met de opkoopbescherming voor woningen in gewilde wijken. Gemeenten kunnen straks besluiten dat in gewilde gebieden huizen niet zomaar kunnen worden opgekocht voor de verhuur.

Het idee is dat op deze manier er meer koopwoningen beschikbaar blijven voor starters. Starters worden nu vaak door beleggers overboden en de woning gaat daarna vaak voor hogere prijzen in de verhuur. Eerder schreven wij al een een artikel of beleggers het probleem of de oplossing zijn?

Meer kans voor starters op de koopwoningmarkt

Het kabinet wil starters meer kans geven op een betaalbare koopwoning. Een gemeente kan dan kiezen om de opkoopbeschermhing in te voeren. Dit kan in buurten waar schaarste is aan goedkope en middeldure koopwoningen. Maar dit kan ook als de leefbaarheid van een buurt onder druk staat door het opkopen van woningen voor de verhuur.

De gemeente moet vooraf bepalen welke woningen in het goedkope en middeldure segment vallen. Er komen drie uitzonderingsgronden, op basis daarvan kan de gemeente toch een vergunning voor verhuur verlenen ondanks de ingevoerde opkoopbescherming. Het gaat om bijvoorbeeld de koop van een woning die aan familie wordt verhuurd, bijvoorbeeld ouders met studerende kinderen. Ook kan de gemeenten extra eisen stellen aan de verhuurder in het kader van goed verhuurderschap. Daarnaast kunnen gemeenten zelf extra uitzonderingsgronden vaststellen die passend zijn bij de problematiek en samenstelling van de buurt. De wet wordt ingevoerd voor een periode van drie jaar.

Voorstel niet sterk genoeg

Gemeente Utrecht vindt het huidige voorstel niet sterk genoeg. Ze zouden nu een termijn van 3 jaar voor de zelf-bewoningsplicht kunnen opleggen. Gemeente Utrecht zou dit graag voor onbepaalde tijd willen zien. De zelfbewoningsplicht zie je nu al bij woningen van corporaties die verkocht worden. De starters die het nu zo moeilijk hebben, kunnen na 3 jaar de woning dus wel verhuren. Je ziet nu vaak dat diezelfde starter die voordelig een huis kon kopen, nu de woning weer verhuurt. Het is simpelweg financieel te gunstig om jouw goedkope woning te verhuren.

Eindsprint?

Vorig jaar zagen we dat de maatregel van de overdrachtsbelasting niet zorgde voor lagere prijzen voor starters, maar juist zorgde voor een eindsprint op de woningmarkt. Voor starters werd het dus nog moeilijker om een woning te kopen. Er kwam wel meer aanbod voor de starters in de verhuur. Dit kwam door het grote aantal woningen wat in het begin van het jaar werd aangeboden, nadat de beleggers diezelfde woningen voor hun neus hadden weggekaapt. Wij verwachten met de invoering van de opkoopbescherming dat er voor het einde van het jaar nog flink geboden zal worden op de woningen die zeer geschikt zijn voor de verhuur. Beleggen in vastgoed is in alle jaren een goede investering gebleken, als je het vastgoed koopt voor de lange termijn. De woningen in verhuurde staat zullen dus alleen maar gewilder worden.

Reguleren

Beleggers kunnen geen kant op. Starters kunnen ook geen kant op. Het enige plan wat de overheid heeft is reguleren. Maar reguleren heeft nog niet gezorgd voor een betere woningmarkt. Sterker nog, alle regels hebben ervoor gezorgd dat het nog moeilijker is geworden is voor starters. We hebben een veel te lage rente. De prijsstijgingen van woonhuizen wordt niet meegenomen in de inflatie. Daarom wordt de rente kunstmatig laag gehouden. Hierdoor is eigenlijk ons geld niets meer waard geworden. Alle stijgingen verdwijnen in de zakken van de huidige vastgoedbezitters. Jan Modaal kan zomaar ineens in een huis wonen van ca. € 1.000.000,–. Dit omdat hij geluk heeft gehad met het inkopen van de woning. Onze pensioenen zijn niets meer waard… We zijn met z’n allen op zoek naar alle mogelijke manieren om ons geld te laten renderen. De beurs is wankel door de grote vastgoedbelegger Evergrande, de minst risicovolle optie is dus te investeren in vastgoed.

Verenigen

Wat volgens mij de oplossing is? Gemeente zou de grond wat minder duur moeten uitgeven. Alle ‘kleine’ beleggers die zo’n € 250.000,– tot € 350.000,– kunnen besteden zouden gezamenlijk in deze complexen moeten kunnen investeren. De gemeente zorgt hiervoor betaalbare woningen en de kleine beleggers kunnen zo rendement maken op hun geld. Op hun spaarrekening wordt het ten slotte steeds minder waard. Dat wil niemand. Laten we de beleggers dus verenigen. Zo kunnen er meer passende woningen gebouwd worden.

Voor nu?

Starters laat je niet afschrikken door de beleggers. Voor de beleggers moet de rekensom kloppen. Jij gaat er fijn wonen, hebt tegen relatief lage kosten een fijn huis en je stapt in op een markt waar het einde niet in zicht is. Beleggers? Ik snap jullie wel. Je wordt weg gezet als graaier, maar je ziet jouw geld steeds minder waard worden. Koop woningen in de wijken waar starters nu nog niet zo graag willen wonen, dan maak je de wijk van zelf mooier, door de woning goed te onderhouden. Met de voorspelde stijging, kan dat alleen maar een hele goede investering zijn.

Benieuwd naar ons aanbod, bekijk het op de website en maak snel een afspraak.