Wat is een onderzoeksplicht?

Als je een huis koopt, wil je geen kat in de zak kopen. Je wil dat jouw huis in goede staat verkeerd. Daarom is het belangrijk dat je niet ‘even kijkt’ bij het huis van je dromen. Je moet ook onderzoek doen. Een verkoper heeft een mededelingsplicht. In de NVM-vragenlijst moet de verkoper alles zo goed mogelijk invullen. De verkoper moet alles invullen wat hem bekend is. De mededelingsplicht gaat ook niet verder dan melden wat de verkoper bekend is.

Zichtbare gebreken vallen niet onder de mededelingsplicht. Uiteraard is het als verkoper wel netjes dat je dit als verkoper vermeld.

Van jou als koper wordt verwacht dat je onderzoek instelt naar de zichtbare gebreken. De verkoper hoeft jou daar niet uitdrukkelijk op te wijzen. Met behulp van een aankoopmakelaar word je al gewezen op de zichtbare gebreken. Toch is het belangrijk om aan jouw onderzoeksplicht te kunnen voldoen om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Dan wordt er op het dak gekeken en onder de vloer. Dit zijn de meest kostbare renovaties. Je wil weten welk risico je loopt als je het huis koopt.

Soms adviseren wij bijvoorbeeld ook nog om een funderingsonderzoek te laten uitvoeren. Zo weet je of je geen grote onverwachte kosten krijgt of een verzakt huis.