Bouwkundige gebreken, Wat zijn de meest voorkomende bouwkundige gebreken van de huizen in Utrecht?, Makelaar in Utrecht

Wat zijn de meest voorkomende bouwkundige gebreken van de huizen in Utrecht?

Bouwkundige gebreken? Je moet er goed opletten maar hoe? Rob van den Boetzelaer van bouwkundige bureau Qkeur, beantwoord voor ons vragen op bouwkundig gebied.

Veel gebieden kennen hun eigen specifieke bouwproblemen. Het is in Utrecht niet zo dat er specifieke gebiedsgebonden bouwkundige gebreken zijn. In Amsterdam is het zo dat veel oude huizen funderingsproblemen hebben. Deze funderingsproblemen komen door de rotting van de houten paalfunderingen. In veengebieden verzakken de huizen ook veelvuldig. In Rotterdam zijn er bijvoorbeeld zo’n 1200 woningen op houten palen. Het is dan van belang om voor het aanschaffen van een woning dit goed te laten onderzoeken.

Over het algemeen zijn de bodemlagen in Utrecht welke voornamelijk uit zand zijn opgebouwd redelijk draagkrachtig. De oudere huizen in Utrecht hebben geen paalfundering, maar hebben een fundering op staal. Funderingen op staal hebben betrekking op constructies die op relatief geringe diepte op de draagkrachtige ondergrond worden gefundeerd, veelal gemetselde funderingen met een verbrede voet. Fundering op staal, betekent dus niet het materiaalsoort staal. De huizen in de jongere wijken in Utrecht (vanaf circa 1960), zoals Overvecht, Lunetten en Kanaleneiland  hebben over het algemeen een betonnen paalfundering. Dit heeft deels te maken met een onstabielere bodem maar ook met een ingebouwde veiligheidsmarge.

Over het algemeen kan gezegd worden dat in en rondom Utrecht bij relatief weinig woningen funderingsproblemen voorkomen, echter het komt wel voor (bijvoorbeeld de arbeiderswoningen in

Bouwkundige gebreken, Wat zijn de meest voorkomende bouwkundige gebreken van de huizen in Utrecht?, Makelaar in Utrecht

de steegjes tussen de grachten)! Ook Utrecht Oost is over het algemeen vochtiger. Wanneer er bij een vochtige kruipruimte slecht geventileerd wordt kan de houten vloer wel gaan rotten. Utrecht heeft dus geen specifieke vaak voorkomende bouwkundige gebreken.

Rob heeft aan de MTS zijn bouwkundige opleiding afgerond. Hij keurt al ruim 25 jaar huizen, heeft gewerkt voor woningbouwverenigingen, gemeente, gewerkt bij een ingenieursbureau op gebied van asbestsanering en inventarisaties en heeft veel bouwbegeleidingen uitgevoerd. Veel huizen in Utrecht heeft Rob al gekeurd.  Q-keur is een bouwkundig adviesbureau die gespecialiseerd is in bouwkundige keuringen, Meerjarenonderhoudsbegrotingen en bouwkundig advies. Het werkgebied van Q-keur is grotendeels met name in en rond Utrecht.