woonwensenlijst, In 7 stappen naar je woonwensenlijst, Makelaar in Utrecht

In 7 stappen naar je woonwensenlijst

Uren heb je gezocht op Pinterest. Je weet hoe jouw droom badkamer eruit ziet. Welke keuken je mooi vindt en welk kleurtje er op de muur moet komen. Maar nu wordt het tijd om jouw wensen te vertalen naar een hanteerbaar wensenlijstje. Dit wensenlijstje moet ook haalbaar zijn. Hoe concreter je woonwensenlijst is, hoe makkelijker het zoeken is naar jouw ideale huis. Met een concreet wensenlijstje maakt het ook voor woningverkopers aantrekkelijker om jou uit te nodigen voor zijn huis. Lijstjes zijn fijn. Ze zorgen voor orde, structuur en overzicht. Wat is er nou belangrijk bij het maken van jouw woonwensenlijst?

1. Locatie

Waar wil jij wonen? Fiets een rondje door de stad of buurt. Bepaal hiermee wat er voor jou belangrijk is. Is het uitzicht belangrijk, zijn de voorzieningen in de wijk belangrijk of is de bereikbaarheid een belangrijk punt? Er kunnen altijd meerdere buurten voldoen aan jouw wensen. Neem alle buurten of wijken op in jouw woonwensenlijst om de slagingskans te vergroten.

2. Wat kun jij betalen?

Laat je adviseren in wat voor jou het budget is. Dit kan afhangen van een aantal zaken. Wat verdien je op jaarbasis? Wat zijn jouw lasten zoals alimentatie? Maar ook wat wil je uitgeven. Daarnaast kan een schenking ook nog verschil maken in wat je uit kunt geven aan een huis. Het is belangrijk om voor jezelf een limiet te stellen en je hier ook echt aan te houden. Zorg dat je weet wat er aan kosten bij een woning komt kijken, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

3. Met wie ga je wonen?

Het is belangrijk om de woonwensen van je huisgenoten goed in te schatten. Heeft jouw partner behoefte aan een afgesloten werkkamer? Zorg er dan voor dat er een extra kamer aanwezig is. Hebben jullie hobby’s die ervoor zorgen dat er veel bergruimte nodig is zoals windsurfen? Niets vervelender dan de zeilen en spullen in je woonkamer. Zorg ervoor dat er ruimte is in huis of voor externe bergruimte. Daarnaast is het belangrijk om te bekijken wat er voor jullie belangrijk is in huis. Vinden jullie het belangrijk dat alle kinderen een eigen slaapkamer hebben of vinden broer en zus het juist gezellig om samen te slapen. Is het ‘s ochtends top drukte in de badkamer? Voeg dan ook een tweede badkamer aan je woonwensen toe.

4. Hoe ziet de toekomst eruit?

Verwacht je promotie te maken en kan dat resulteren in een baan in het buitenland? Bekijk dan vast de mogelijkheden van het verhuren van je huis. Wonen jullie nu met z’n tweeën, maar hebben jullie een kinderwens. Bekijk dan vast of jullie de eerste 5 jaar in dit huis kunnen blijven wonen. Maar het kan ook zo zijn dat de kinderen nu pubers zijn die veel ruimte nodig hebben, maar over twee jaar niet meer bij je in huis wonen. Is er dan een mogelijkheid om de ruimte anders te gebruiken?

5. Soort huis

Van welke huizen krijg jij een warm gevoel? Is dat een strak en modern nieuwbouwhuis of gaat jouw hart sneller kloppen van een schattig oud huis uit 1900? Het is belangrijk om de voor- en nadelen van bepaalde bouwstijlen en bouwperiode tegen elkaar af te wegen. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken in wat voor een type huis je wilt wonen. Is een benedenwoning met een tuin jouw droombeeld of is juist een appartement in een groot complex iets wat beter bij je past?

6. Bereikbaarheid

Ga jij iedere dag met de fiets, auto of het openbaar vervoer naar het werk? Er is niets frustrerender dan ‘s avonds geen parkeerplek te kunnen vinden en ‘s ochtends in de file naar de oprit van de snelweg te moeten rijden. Maar ook wanneer je afhankelijk bent van het openbaar vervoer is het gunstig als de bushalte of het station in de buurt is. Dit scheelt je iedere dag weer veel tijd en frustratie.

7. Voorzieningen

In de stad zijn de meeste voorzieningen wel in de buurt. Toch is het belangrijk om te kijken op welke afstand de voorzieningen zijn. Kun je lopend naar de supermarkt of heb je hier toch de auto voor nodig. Zijn de sportvoorzieningen in de buurt van goede kwaliteit of moet je daarvoor naar de andere kant van de stad. Ook de natuur kan een belangrijk punt zijn. Wil je dicht bij mooie natuurgebieden wonen of is met de auto naar het bos ook geen probleem.

Maak een wensenlijst, maar zorg er wel voor dat jouw woonwensenlijst reëel is. Op deze manier kun je bij een woning afvinken of de woning aan jouw wensen voldoet. Hang ook waardes aan de wensen. Als een woning dan aan alle zwaar wegenden woonwensen voldoet, kan het zomaar jouw ideale huis zijn.