, Van bouwput naar hip nieuwe centrum, Makelaar in Utrecht

Van bouwput naar hip nieuwe centrum

Gister was ik op het stadskantoor om mijn rijbewijs te verlengen. Wat een drukte om daar te komen en wat een obstakels. Zo lang als ik mij kan herinneren is het altijd anders als ik aankom bij het stationsgebied.

Westkant

Beneden in het stadskantoor kun je goed zien waar die bouwput nu voor dient. Er staan maquettes met de plannen en grote visuele informatieborden. Je wordt spontaan enthousiast. De westkant is steeds meer in opkomst. Lombok & Nieuw Engeland zijn ongekend populair. Tijden waren dit wijken waar je liever niet woonde. Maar steeds meer mensen ontdekken de charme en voordelen van deze wijk. Je bent snel op de uitvalswegen, met een paar minuten op het station en er zijn veel karakteristieke huizen. Ook is er ruimte voor verkoeling en zijn er toffe parken.

Bouwplannen

Wonen, werken, popcorn eten. De westkant wordt het centrum van de toekomst. Er komt meer verbinding met de stad. Waar de Jaarbeurszijde van het station, lange tijd de lelijke weggemoffelde kant was van het station wordt dit nu het gedeelte waar je een gevoel van een wereldstad krijgt. Innovatief, duurzaam en het ‘echte’ stadsleven. Hoog Catharijne was verouderd, het was een bende en in de jaren ’90 een Walhalla voor junks. Toen ik zelf in Utrecht ging studeren liep ik altijd door de patatstraat naar mijn studentenhuis. Het station was een betonnen, grijze massa. Er liepen nog velen wegen door de stad. Niets doen was geen optie. Het moest fijner gaan worden. Door de zure appel heen bijten en alles tegelijkertijd. Zodat de daarna het stationsgebied een hele fijne plek gaat worden.

Een stad van formaat

De historische binnenstad is een trekpleister, maar de gebruikersdruk is er hoog. Er moest dus echt iets gaan gebeuren. We komen veel te veel huizen te kort. Maar we hebben niet zo veel ruimte. De binnenstad heeft een uitbreiding nodig. Alleen dan kan de binnenstad aan de huidige vraag blijven voldoen. Er moet dus een uitbreiding van het centrum plaatsvinden. Het centrum zal op twee plaatsen uitbreiden: het Lombokplein en het Beurskwartier. Er zullen ongeveer 3500 woningen gebouwd worden, afgewisseld met werkplekken, horeca cultuur en buurtwinkels, 2 parken voor het Beurskwartier en een plein aan het water voor het Lombokplein. Ook wordt de Leidse Rijn bevaarbaar gemaakt en doorgetrokken tot aan de Catharijnesingel. De bebouwing is in het teken van Healthy Urban Living. Er komen verticale tuinen, grote groenen openbare ruimte en meer water.

Utrecht West steeds populairder

De westkant wordt een hippe & duurzame aanvulling op het stadscentrum. Met de steeds grotere groep uit Amsterdam en de centrale ligging van Utrecht West ten opzichte van Amsterdam zullen Lombok & Nieuw Engeland alleen maar populairder gaan worden. Ook Pijlsweerd en de Bloemenbuurt profiteren hiervan. Door de komst van Wisselspoor en de Cartesiusdriehoek worden deze wijken met elkaar verbonden. De westkant zal door alle ontwikkelingen een enorme boost krijgen. Helemaal als ook de Merwedekanaalzone straks herontwikkeld is. Lombok, Nieuw Engeland, Pijlsweerd en de Bloemenbuurt zullen naar verwachting de aankomende jaren steeds populairder worden. Dit heeft een gunstige uitwerking op de waarde van de huizen. Slim om hier nu al op in te spelen en hier een woning te kopen!