kosten, Een huis kopen, wat zijn de werkelijke kosten?, Makelaar in Utrecht

Een huis kopen, wat zijn de werkelijke kosten?

Een huis kopen doe je niet iedere dag. Wat zijn de kosten van een huis kopen? Het is een van de grootste aankopen van je leven. Op dit moment kun je maximaal 100 % van de marktwaarde lenen. Let op, dit betekent niet 100% van de koopsom. Naast de koopsom, moet je ook de bijkomende kosten betalen. Dit is 5% tot 10% van de koopsom.

Advies- en bemiddelingskosten

Een hypotheek afsluiten is een belangrijke keuze. Het is daarom belangrijk om je goed te laten adviseren bij het afsluiten van een hypotheek. Je kunt kiezen voor een onafhankelijke adviseur of een financieel adviseur van de bank. Reken hier op een bedrag van circa € 3.000,–

Notariskosten

Het is verplicht om de levering van het huis een notaris in te schakelen. In de meeste gevallen mag de kopen de notaris kiezen. Vraag offertes op bij verschillende notarissen. Maar let op de bijkomende kosten en het totaalbedrag onder de streep. Reken op een bedrag van circa € 1.200,–

Afsluitprovisie NHG-lening

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie voor je hypotheek. Voor de geldverstrekker is het een garantie in gevallen dat jij niet in staat bent jouw hypotheek te betalen. De afsluitprovisie is 1 % van het te lenen bedrag. Je kunt NHG afsluiten bij een hypotheek van maximaal € 265.000,–.

Bankgarantie

Artikel 5 van de NVM koopovereenkomst: de waarborgsom of bankgarantie. Dit is standaard 10 % van de koopsom. Dit is ook het maximale bedrag. Je kunt de waarborgsom storten op de derdengelden rekening van de notaris of de bank kan garant staan voor jouw. Over het algemeen rekent de bank 1 % over het garant te stellen bedrag. Als je het geld hebt is het dus verstandig om dit bedrag zelf te storten bij de notaris. Gemiddelde kosten bedragen € 350,– voor een bankgarantie.

Taxatierapport

Om de waarde van het huis of appartement vast te stellen moet het huis getaxeerd worden. De meeste hypotheekverstrekkers zullen vragen om een NWWI rapport. De taxateur bepaalt onafhankelijk de marktwaarde van de woning. Let op! sinds 2018 mag er nog maar 100 % van de marktwaarde geleend worden. Een taxatierapport door een taxateur kost gemiddeld € 500,–

Kosten aankoopmakelaars

In de zoektocht naar een huis kan een aanmakelaar zeer waardevol zijn. Een aankoopmakelaar is niet alleen de tipgever, maar kijkt ook mee naar de planologie, juridische aspecten en de actuele waarde. Een aankoopmakelaar is niet verplicht. Maar een goede aankoopmakelaar verdient zichzelf terug. De kosten van een aankoopmakelaar zijn gemiddeld € 3.500,–

Bouwkundige keuring

Het is aan te raden om een bouwkundige keuring uit te voeren. De keurder inspecteert de woning grondig en geeft aan wat de te verwachten herstelkosten zijn. Het zou toch vervelend zijn om na de koop erachter te komen dat de foutenvloer rot is. De kosten zijn gemiddeld € 365,– per keuring. Afhankelijk van het type woning.

Overdrachtsbelasting

Dan is er nog de overdrachtsbelasting. Dit is 2% van de koopsom. Koop je een appartement en is daar geld in kas. Dan gaat jouw aandeel in de VvE in mindering op de koopsom voor het berekenen van de overdrachtsbelasting.

Met de koopsom alleen ben je er dus nog niet. Houdt er rekening mee dat je voldoende hebt gespaard als je van plan bent om een huis te kopen. De kosten van het kopen van een huis zijn hoog. Een lichtpuntje een gedeelte van de kosten is aftrekbaar voor je inkomstenbelasting.