Omslagpunt op de woningmarkt, Omslag op de woningmarktmarkt, zou het dan nu echt komen?, Makelaar in Utrecht

Omslag op de woningmarktmarkt, zou het dan nu echt komen?

Omslagpunt op de woningmarkt? Toen ik terug kwam uit Oostenrijk en even niet kon werken, dacht ik echt dat het crisis werd. Ik was voorbereid op een lege agenda en angstige mensen. Maar het werd drukker dan ooit. Hoe gek? Hoe anticyclisch? Dit was de slogan van De Rooij Makelaars, waar ik mijn eindstage liep.

Drukker dan ooit

Anticyclisch is het zeker. Het omslagpunt op de woningmarkt is er absoluut niet. Het aantal zoekers blijft toenemen. Op dit moment zijn er ongeveer 41.500 zoekers op Funda. Dit zijn zoekers die daadwerkelijk brochures en bezichtigingen aanvragen. Dus niet alleen de mensen die er een hobby van hebben gemaakt. We hebben inclusief nieuwbouw aanbod, onder bod, onder optie en verkocht onder voorbehoud 1.661 woningen in verkoop. Ongeveer 200 woningen zijn hiervan de woningen van de Merwedekanaalzone. Twee weken geleden stond dit aantal nog rond de 1.440. De krapte indicator is nu 1,6 voor heel Utrecht. Dat betekent dat je als woningzoeker uit 1,6 woningen kunt kiezen die aan jouw wens voldoen. Rondom de Amsterdamsestraatweg is de krapte indicator zelfs 0,9. In crisistijd 2013 was de krapte indicator 24,7. Op het hoogtepunt in 2008 was de krapte indicator 4,2. De vraag is juist toegenomen in plaats van afgenomen. Dat is toch gek? Deze week heb ik een woning aan de Flamingostraat aangemeld. Een super leuke benedenwoning met tuin. Maar hier gebeurde iets wat ik niet had voorzien. Ik heb 40 bezichtigingen gepland en de laatste keer dat ik keek had ik 40 mensen op de wachtlijst!

Tuinen en groen zijn belangrijker dan ooit

De Flamingostraat is super leuk! Maar hoe komt deze enorme groei? De lockdown heeft ons allemaal even gereset. Als we niet met z’n allen naar festivals kunnen, stedentripjes kunnen maken en eindeloos op het terras kunnen hangen zullen we het toch meer van ons eigen huis moeten hebben. Woningen met mogelijkheden tot uitbouwen en woningen met een fijne tuin worden steeds geliefder. Wij zijn zelf ook net in een huis met een voor Utrechtse begrippen grote tuin getrokken. Werken in het zonnetje, experimenteren met de komado, even pauze in het zonnetje. Verse aardbeitjes en tomaatjes uit eigen tuin. Het waren toch de kleine geluksmomentjes van de dag.

Extra ruimte een luxe

Niet alleen de tuinen zijn gewild. Ook de woningen waar ruimte is om een extra werkplek te creëren zijn intrek. We gaan van de week een woning aanmelden waar een hele fijne werkplek boven is, aangrenzend aan een dakterras en uitzicht over alle tuinen. Dit soort plekjes zijn in coronatijd steeds geliefder. We zullen met z’n allen meer thuis blijven werken en in een keer zijn de knusse hoekjes, extra kamertjes, schuurtjes die we om kunnen bouwen tot bergruimte in een keer in trek

De natuur in

Wij kochten vorig jaar in september een sloepje. Na een dag hard werken even het hoofd leeg maken en genieten van de natuur. Niet alleen de notenwinkels hebben het drukker dan ooit. Ook de fietsenwinkels weten niet waar ze de fietsen vandaan moeten toveren. We zijn met z’n allen steeds meer op zoek gegaan naar genieten in het groen en sportief bezig zijn. Niet voor niets heb ik in een keer veel meer zoekers die op zoek zijn naar woningen in het groen en met vrij uitzicht. Als we meer binnen zitten, willen we misschien net wat meer ruimte en net wat sneller in de natuur zijn. Wonen langs de Vecht, wandelen bij Krommerijn het zijn allemaal gebieden die drukker bezocht worden.

Huurprijzen dalen, behalve in Utrecht

In veel steden waar normaal veel expats te vinden zijn dalen de huurprijzen. Amsterdam, Den Haag en Eindhoven zijn van die steden waar veel expats wonen. In Amsterdam daalde de gemiddelde huurprijs met 1,4%. In Den Haag was de daling 0,5% en in Eindhoven daalde de prijzen met 1,9%. In Rotterdam was er een hele lichte stijging te zien van 0,2%. Utrecht had een behoorlijke uitschieter. Hier stegen de huurprijzen met 5,6%.

Veel expats hebben over het algemeen wat meer te besteden dan de gemiddelde Nederlander. Daarnaast huren zij met name in het hogere segment. Ook blijven de toeristen weg die de woningen met AirBnB huren. Veel woningen die normaal via AirBnB werden verhuurd zijn op de markt gekomen voor een langere periode. Dit zorgt voor veel meer aanbod en een afnemende vraag.

De druk op de woningmarkt in Utrecht is echter zo hoog, dat het toenemende aanbod niet zorgt voor een daling. Er is nog steeds sprake van een grotere vraag, dan aanbod. Het omslagpunt op de woningmarkt in huursferen is in sommige steden dus bereikt. Maar zet dat door?

Hogere druk op de koopwoningmarkt in Utrecht dan in Amsterdam

In coronatijd was het ook opvallend om te zien hoeveel mensen uit Amsterdam opzoek gingen naar een huis in Utrecht. In Amsterdam zijn er ca. 90.000 serieuze zoekers. Hier zijn ca. 4.500 woningen beschikbaar inclusief nieuwbouw aanbod, onder bod, onder optie en verkocht onder voorbehoud. De krapte indicator voor Amsterdam is 2,1. In crisistijd 2013 was dit 17,4 en op de top van de markt in 2008 was dit 3,8. De druk was op de top in Amsterdam dus hoger. In crisistijd was de druk op de markt dus ook hoger. Wat verklaart dan nu het verschil? Ik weet het niet voor mij is dit puur gissen. Maar ik heb het gevoel dat voor veel mensen in Amsterdam duidelijk is geworden dat ze toch graag iets meer ruimte willen. Iets meer natuur om zich heen en iets meer bewegingsvrijheid op het moment dat het kan en mag. In 2016 kwam 5,6% van de mensen die in Utrecht kwamen wonen uit Amsterdam. Op dit moment is dit 9,2%.

Omslagpunt op de woningmarkt, Makelaar in Utrecht
Prijsstijging Amsterdam Bron: Brainbay
Omslagpunt op de woningmarkt, Makelaar in Utrecht
Prijsstijging Utrecht Bron: Brainbay

De prijsstijging was de eerste jaren in Utrecht groter dan in Amsterdam. Begin vorig jaar begon in Utrecht de prijsstijging een beetje af te vlakken. Ik schreef toen een blog over het kantelpunt op de woningmarkt. Er was veel in de media en in Utrecht merkte we dit echt. Echter, toen bleek dat door de stikstofcrisis de bouw verder stil kwam te liggen en de vraag steeg, steeg de prijs ineens enorm. In Amsterdam was het allemaal wat gematigder.

Groei Utrecht

Op 1 januari 2020 had Utrecht 357.719 inwoners. Utrecht is een jonge stad met veel studenten en starters. Het aandeel jonge kinderen in de stad neemt de laatste jaren af, terwijl het aandeel ouderen toeneemt. Deze trend vindt ook plaats in de andere G4-steden. Op landelijk niveau zijn deze ontwikkelingen al veel langer zichtbaar. Er worden toch nog steeds meer baby’s geboren dan dat er mensen sterven. Op dit moment is de groep 65+ de sterkst stijgende groep. 

Als je let op de cijfers, zie je dat er een steeds groter te kort aan woningen zal ontstaan en dat Utrecht steeds drukker bevolkt zal zijn. Er zijn niet genoeg vergunningen afgegeven om de verwachtte omzetgroei op te kunnen vangen. Utrecht was daarnaast de tweede stad met de snelst groeiende bedrijven. We weten natuurlijk niet of dit met de COVID-19 zo zal blijven.

Omslagpunt op de woningmarkt, Makelaar in Utrecht

Daarnaast is er een steeds groter wordende groep alleenstaande. Dit zorgt ervoor dat de stad steeds verder groeit. Op dit moment is 52% een alleenstaand huishouden. We verwachtten in 2030 dat er een stijging van 20.000 huishoudens zal zijn. We hebben dus steeds meer woningen nodig. Zelfs als ons inwoneraantal gelijk blijft. Steeds meer mensen zijn alleenstaand. We zullen dus steeds meer woningdelers krijgen en er zal enorm bijgebouwd moeten worden om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.

Omslagpunt bereikt?

Ik vrees van niet. Op dit moment heb ik zelfs het gevoel dat de mensen die constant aan het wachten waren op een dip vrezen dat die niet komt en zich ook weer volop op de woningmarkt begeven. De huren blijven stijgen en dit zorgt voor veel mensen dat kopen steeds aantrekkelijker wordt. De markt is zo krap, dat we echt lang de tijd nodig hebben om de markt weer in evenwicht te krijgen. Helaas het omslagpunt op de woningmarkt is nog niet in zicht.

Huis verkopen?

Jouw huis in deze tijd extra goed verkopen? Wij komen graag langs.