Brexit gevolgen woningmarkt Utrecht, De BREXIT: Wat zijn de gevolgen voor de Utrechtse woningmarkt?, Makelaar in Utrecht

De BREXIT: Wat zijn de gevolgen voor de Utrechtse woningmarkt?

“Is het gunstig of juist niet om onze woning te verkopen nu de Brexit een feit is?”. Die vraag horen wij vaak. Heeft de Brexit invloed op de Utrechtse woningmarkt, en zo ja, welke dan? Lees hier hoe wij van Gusto Casa dit zien.

De in januari getekende No deal BREXIT zal in eerste instantie sowieso weinig veranderen. Pas op 31 december van dit jaar moet er een handelsverdrag zijn gesloten tussen Londen en Brussel.

Gevolgen van de Brexit op de woningmarkt

En wat is dan daarna de invloed op de huizenmarkt? Nederland en met name Amsterdam zijn zeer intrek bij Britse bedrijven. Er zijn op dit moment ongeveer 250 bedrijven die twijfelen over een overstap naar Nederland. Amsterdam is daarbij de favoriet, maar internationaal gezien is de afstand met Utrecht te verwaarlozen. Het is dan ook te verwachten dat veel woningzoekenden hun gebied uitbreiden tot en met Utrecht.

Hogere woningsegment

Als je de Londense prijzen vergelijkt met die van Utrecht kunnen de meesten van hen vrij eenvoudig een woning betalen. De verwachting is wel het met name zal gaan om huurwoningen.  Als de Britten zich definitiever in Nederland gaan vestigen zullen ze steeds meer op ’gewone’ Nederlandse woningzoekers gaan lijken. Onze verwachting is dat de druk dan met name zal toenemen in het hogere woningsegment. Voor veel mensen uit Londen zijn de prijzen in Utrecht peanuts en dit zullen we aan de bovenkant van de markt dan ook zeker gaan merken.

Van Amsterdam naar Utrecht

Op dit moment merken we dat we veel zoekers hebben die vanuit Amsterdam de overstap willen maken naar Utrecht. Dit heeft niet zozeer met de BREXIT te maken maar wel met het feit dat men in Utrecht in vergelijking met Amsterdam nog betaalbare (gezins)woningen kan vinden.

Kortom
Voorlopig zal de Brexit geen grote invloed hebben op de Utrechtse woningmarkt. Je hoeft er op dit moment dus geen rekening mee te houden als je nadenkt over de verkoop van je huis. Als de druk op de Utrechtse huizenmarkt o.a. door de vele Amsterdammers toeneemt, en dit samenvalt met de zoektocht van inmiddels gesettelde Brexiteers, dan zou de Brexit wel kunnen gaan meetellen. Maar wij denken dat dat vooral in de het hogere segment zal zijn.

Harde Brexit

Als er eind volgend jaar na 11 maanden onderhandelen geen zicht is op een handelsakkoord, dan komt dat praktisch neer op een no deal-Brexit. Bij een no deal-Brexit dan zullen de gevolgen van de Brexit op de Utrechtse woningmarkt veel groter zijn. Naar verwachting zullen er dan meer Britten zich vestigen in Nederland en zullen we dit gaan merken op de woningmarkt.

Goed moment om jouw woning te verkopen?

Of het los van de Brexit een goede tijd is om je woning te verkopen? Zeker weten. De huizenprijzen stijgen nog steeds. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Wij kunnen als verkoopmakelaar samen met u de woning op de juiste manier presenteren. Of het nu expats zijn of andere woningzoekende bij Gusto Casa ben je  aan het juiste adres!