Schriftelijkheidsvereiste, Bod geaccepteerd, maar dan komt er nog een bieder…, Makelaar in Utrecht

Bod geaccepteerd, maar dan komt er nog een bieder…

Schriftelijkheidsvereiste, wat is dat? Jouw bod is geaccepteerd. Je bent dol gelukkig. Eindelijk…. Jouw bod is geaccepteerd. Je bent champagne aan het drinken en hebt je laptop met Pinterest open staan. Je kunt niet wachten om te gaan verhuizen. Nog even checken wat je allemaal moet regelen. Help, wat is dat veel!

De makelaar belt. Jij denkt om nog even wat te checken. Maar er komt slecht nieuws. Er is een hoger bod binnen gekomen. Ze verkopen de woning aan een andere partij. Gek toch? Je had geboden per inschrijving. Alle biedingen moesten voor een bepaalde tijd binnen zijn. Je hebt zelfs al een bevestiging per mail binnen gekregen. Mooi niet dat een ander er met jouw huis vandoor gaat. Dat is niet eerlijk. Al die makelaars zijn tuig! Een mondelinge overeenkomst is toch ook een overeenkomst. En je hebt de bevestiging per mail. Dan is het toch zelfs een schriftelijke overeenkomst? Helaas is dat niet het geval. Zelfs als je de concept koopovereenkomst al hebt ontvangen is dit nog geen bindende overeenkomst.

Schriftelijkheidsvereiste

In 2003 is er een nieuwe wet in werking getreden. Een mondelinge overeenkomst is bij het kopen en verkopen van een huis bij particulieren geen overeenkomst meer. De koop van een woonhuis moet schriftelijke worden vastgelegd volgens de wet: schriftelijkheidsvereiste. Schriftelijk betekent dus niet een appje, sms of mail, maar een door beide partijen ondertekende koopovereenkomst. Maar er zijn dus uitzonderingen. Dus let op! Als er een professionele partij tussen zit, dan zijn de regels anders.

Schema schriftelijkheidsvereiste NVM

Bescherming koper

De regel is in het leven geroepen om de koper te beschermen. Voor kopers was het bij een mondelinge overeenkomst vaak lastig te bepalen wanneer de koop tot stand was gekomen. Het was soms een beetje een grijs gebied. Voorwaarden werden niet goed genoeg besproken en opgenomen. Op dit moment wordt de koper eigenlijk juist niet beschermd met deze regel. Voor de koper is het nu zaak om zo snel mogelijk de koopovereenkomst te laten tekenen. Als de verkoper de koopovereenkomst heeft getekend, kan de verkoper niet meer verkopen aan een andere partij. Kan wel, maar dat is weer andere ingewikkelde materie. Tenzij jij niet tekent binnen het aantal genoemde werkdagen in de koopovereenkomst, dan kan de verkoper weer verkopen aan een andere partij. Ingewikkeld hè? Wij snappen dat. Daarom is het slim om de koopovereenkomst goed uit te laten leggen en alle regels goed te begrijpen. Wij leggen onze kopers en verkopers de koopakte altijd zorgvuldig uit. Als koper kun je natuurlijk ook nog ontbindende voorwaarden opnemen. In dat geval kun je er als koper nog vanaf zien. Of je kunt ontbinden zonder opgave van reden in de 3 dagen bedenktijd. 

Regelgeving

Op 22 maart 2022 schreef RTL dat er tuchtrecht voor makelaars kwam voor oneerlijke praktijken. Ze noemde hier expliciet “Een geaccepteerd bod dat alsnog wordt afgeblazen omdat er toch nog een hogere bieding is binnengekomen of bevriende makelaars die onderling een dealtje sluiten: over dat soort praktijken zijn heel wat klachten.” Hierin heeft RTL dus niet goed haar onderzoek gedaan. Tuurlijk bevriende makelaars mogen onderling geen dealtjes sluiten. Maar wij zijn verplicht om iedere bieding door te geven. Als we dat niet zouden doen, doen wij juist ons werk niet naar eer en geweten. Wij moeten onze verkoper wijzen op hun rechten en plichten. Wij worden betaalt om de beste deal te doen. Wij zijn ook echt niet blij met dit soort praktijken. Sterker nog, wij raden verkopers vaak aan om bij de eerste bieding te blijven. Gister hield ik een poll op Instagram wie het hogere bedrag zou accepteren. Die uitslag was niet mals bijna 70% zou kiezen voor het hogere voorstel.

Bescherming verkoper

Je kunt als koper de verkoper niet dwingen om de koopakte te tekenen. De verkoper mag dus met een ander in zee gaan. De verkoper mag verkopen aan een andere partij zolang er nog geen getekende koopovereenkomst is. Dit voelt heel erg oneerlijk en misschien is dat ook zo. Echter, kun je zonder getekende koopovereenkomst de koop niet afdwingen.

Deze regels gelden voor particulieren. Bij professionele partijen zijn er andere regels. Laat je dus goed informeren. Informeer ook goed of je zelf een professionele partij bent. Dit kan te maken hebben met jouw beroep of met jouw bezit. Het ligt er dus niet altijd aan of je als privé persoon koopt of met een bedrijf.

Zorg dus altijd dat als een huis koopt of verkoopt dat je zo snel mogelijk het papierwerk in orde maakt. Op deze manier moeten beide partijen zich houden aan de gemaakte afspraken. Heb je een vraag over dit artikel? Neem dan contact met ons op.