hekel makelaars, De meeste mensen hebben een hekel aan makelaars, Makelaar in Utrecht

De meeste mensen hebben een hekel aan makelaars

Ik ben trots op mijn werk. Het feit dat wij zoveel kunnen beteken voor mensen. Wonen is belangrijk. Een huis moet een thuis zijn. Je gaat er veel meemaken of je hebt er veel meegemaakt. Jouw huis is jouw veilige basis. In deze markt is een fijn huis vinden lastig. Wij helpen daar graag bij.

Pispaal

Als makelaar zijn wij vaak de pispaal. We zijn cowboys en je mag ons van alles toewensen. We verdienen geld over de rug van mensen die wanhopig zijn…. Ik werd gebeld door iemand van het AD over het snel geld verdienen als makelaar. Eerder schreef ik al een blog hierover.

In de NRC stond een artikel met ‘De meeste mensen haten makelaars’ door Marcel van Roosmalen. Wij kunnen ook geen bericht plaatsen op de socials of het staat vol haat berichten. Zelfs bij de meest leuke woningen en interessante blogs. Mensen zijn gefrustreerd over de woningmarkt. De coronacrisis droeg weinig bij aan het geluksgevoel. Dit bij elkaar opgeteld zorgt denk ik voor het feit dat men graag negativiteit ventileert onder berichten. Ik raad mensen waarbij de frustratie zo hoog is de yoga nidra sessies van de House of deeprelax aan. Of een massage bij onze vriendinnen van Luzi Massage aan de Oudegracht. Kom je vol positiviteit van terug! Heb je meer aan dan je negativiteit ventileren. Ik doe het ook vaak als de negativiteit en verwensingen mij teveel worden 😉

Makelaars verdwijnen met 10 jaar

Bij onze collega Ellen Mouthaan werd het vuur aan de schenen gelegd. Volgens hoogleraar Boudewijn de Bruin bestaan makelaars over 10 jaar niet meer. We krijgen vaak te horen dat we onethisch werken, ik werk immoreel en ben niet van toegevoegde waarde. We verdienen geld over de ruggen van mensen, veel en snel.  Hij heeft het over twee heren dienen. We hebben te maken met belangenverstrengeling en we werken marktverstorend.

Als ik dit artikel lees heb ik niet het gevoel dat deze man enige kennis van zaken heeft. Als ik steeds zie wat voor een podium Vereniging Eigen Huis krijgt, word ik best verdrietig. Dit is een coöperatieve vereniging. Dat betekent dat het een samenwerkende vereniging is, wat een winstoogmerk mag hebben. De naam is redelijk misleidend. Iedereen denkt dat de vereniging er is voor mensen met een eigen huis. Feitelijk krijgen ze een heel groot podium om hun ondermaatse diensten aan te bieden. Ze vertellen dat je geen aankoopmakelaar moet inhuren. Maar bijvoorbeeld een aankoopcoach van Vereniging Eigen Huis kunt inschakelen. Dat betekent eigenlijk dat je een coach krijgt die geen inzicht heeft in de markt, het huis niet gezien heeft en geen toegang heeft tot de data. Daarvoor betaal je dan. Voor wat? Ik heb geen flauw idee.

Hoogleraar De Bruin vindt het raar dat we met AI geen waarde kunnen bepalen. Toen ik dat las wist ik zeker dat deze meneer er geen kaas van had gegeten. Ieder huis is anders, de onderhoudsstaat is van belang, de ontwikkelingen en de mogelijkheden van een huis. Dit is niet te vangen in een model. We hebben echt fantastische tools. Via Brainbay kan ik de beste data downloaden. We kunnen doorrekenen wat een woning waard zou kunnen zijn, hoeveel zoekers er voor een woning zijn en we kunnen zelfs zien welke vraagprijs hiervoor gunstig is. Maar een huis is een thuis. Het zou wat zijn als we woningen computer gestuurd laten waarderen. Dat wordt een mooie rotzooi. Dát werkt pas marktverstorend.

Voor wie werkt de makelaar?

Hoogleraar Boudewijn de Bruin zegt dat het niet duidelijk is voor wie de makelaar werkt. Ik denk dat als dit niet duidelijk is, het nog belangrijker is dat je je laat adviseren. Wij werken voor de partij die de opdracht geeft. We behartigen dan ook de belangen van de partij die ons betaalt. Ter verduidelijking als wij een huis verkopen, werken wij voor de verkopers. De verkopers schakelen ons in om de allerbeste prijs te realiseren voor hun woning. Wij zullen er dan alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen. De aankoopmakelaar is er voor de koper. De aankoopmakelaar probeert de woning aan te kopen voor zijn koper. Dit probeert hij of zij tegen de best mogelijke condities te doen.

Netwerk

In Utrecht hebben wij heel goed contact met collega makelaars. Een keer per jaar hebben we een leuke dag met elkaar. Ik ga vaker met collega’s borrelen/eten/lunchen. Zo leren wij van elkaar. Ook worden er borrels georganiseerd. Wij zijn een NVM-makelaar en moeten ons houden aan de erecode. Vroeger, toen we nog geen Tiara uitwisseling hadden (het systeem waarin wij de woningen aanmelden), was het vaak wel zo dat mensen die veel met collega’s in de kroeg hingen beter op de hoogte waren van het aanbod. Simpelweg omdat ze hun oren en ogen open moesten houden voor het aanbod. Nu komen woningen een paar minuten na aanmelding bij collega makelaars en hun zoekers in de mail en de dag er na op Funda. Sommige mensen beweren dat wij als makelaars FOMO proberen te creëren voor aankoopmakelaars, maar dat slaat natuurlijk nergens op. Er is nu eenmaal een woningtekort en als je een onwijs populair huis te koop aanbiedt, zitten de bezichtigingen snel vol. Wij selecteren niet op potentiële kopers, zowel aankoopmakelaars als particulieren worden dan op de wachtlijst gezet.

Wel is het zo dat het prettig is als kijkers worden geadviseerd door een aankoopmakelaar. Ze weten dan hoe het proces zal verlopen, hebben meer gevoel bij de markt en worden extra gewezen op eventuele risico’s. Is er geen aankoopmakelaar in het spel dan proberen we kopers zelf zo goed mogelijk te begeleiden. We helpen ze bij het gehele proces. Geven verschillende opties voor taxateurs, notarissen en financieel adviseurs. En nee, dat zijn niet onze vriendjes. Maar mensen waar we veel vertrouwen in hebben. En je hoeft er niet voor te kiezen, de keuze blijft altijd aan de koper. We proberen mensen zo goed mogelijk te helpen. Zo weet je voor hoeveel de woning ongeveer getaxeerd zal worden, wat je eventueel uit eigen zak moet betalen, wat er fiscaal aantrekkelijk is bij het kopen van een huis en niet te vergeten: laat de woning bouwkundig keuren door een goede keurder.

Wij volgen de cursus van Ryan Serhant, een makelaar die je kunt kennen van Million Dollar Listing. Een programma wat veel mensen als guilty pleasure hebben. Nederland heeft een relatief transparante markt. Bijna alle woningen verschijnen op Funda, transactieprijzen kun je opvragen bij het Kadaster en je kunt via Meltwater of Calcasa een waarderapport kopen voor de waarde van een woning. Dat is in Amerika wel anders. Daar is het bijvoorbeeld heel erg belangrijk dat jouw makelaar een goed netwerk heeft. Alleen zo kom je achter het aanbod en de transactieprijzen.

Tuurlijk vragen wij aan collega’s of ze leuk aanbod krijgen, maar we kunnen dan niet zomaar onderhands een dealtje doen. Verkopers willen hun woning aanmelden en de hoogste prijs genereren.

Rotte appels

Een goede relatie met collega makelaars is belangrijk. Nou zegt deze hoogleraar dat je de belangen van jouw klant niet goed kunt behartigen als je een goede relatie hebt met een andere makelaar. Dat lijkt mij een beetje gek.

Er zijn natuurlijk rotte appels. Die werken eigenlijk voor hun ‘vriendjes’ in plaats van voor hun opdrachtgever. Ze geven de deals aan elkaar en hebben een mooi netwerk waarbij ze om de beurt verdienen. Leuk, maar verkopers komen daar ook achter. Dat houdt vanzelf een keer op. Als dit kenbaar wordt, zullen mensen niet meer verkopen via deze makelaar.

Wij vinden vriendelijkheid en fijne relaties met collega makelaars belangrijk, maar de inhoud en de cijfers van een deal moeten kloppen. Ik denk dat dat in iedere branche zo werkt. Maar die goede relatie met een collega is juist in het belang van de klant. Zo verloopt het proces veel soepeler en het contact aangenamer. Je behartigt de belangen van jouw opdrachtgever en die betaalt jou uiteindelijk.

Tuchtrecht

Iedereen mag zonder enige kennis of kunde makelaar worden. In 2000 is er besloten dat de makelaar geen beschermd beroep meer is. Als NVM makelaar hebben wij te maken met het tuchtrecht. Wij moeten ons bijscholen, examens maken en niveaumetingen afleggen. Daarnaast hebben wij te maken met een erecode. We moeten collegiaal zijn naar onze collega makelaars, maar ook ethiek is een belangrijk onderdeel van de erecode. En dat de cowboys moeten verdwijnen en misstanden met enorme vriendjespolitiek aangepakt moeten worden, ja graag! Dat willen wij ook.

Lastig is wel dat men door alle verhalen in de media vaak het gevoel heeft dat er misstanden plaatsvinden. Door onze regelgeving is het niet mogelijk om direct aan de mensen alle feiten te overhandigen. Juist dan zou je een misstap maken. Denk hierbij aan het schriftelijkheidsvereiste. Men heeft soms het gevoel dat hun bieding gebruikt is als springplank. Uiteindelijk blijkt dat hun bieding in de verste verte het niet heeft gehaald bij het ‘winnende’ voorstel. Maar stel dat ik het winnende voorstel zou delen en alle overige biedingen kenbaar zou maken. Dan kan de bieder met het lage voorstel nog een nieuw voorstel inleveren. Ik ben vervolgens als makelaar verplicht het nieuwe voorstel door te geven aan de verkoper en dan kunnen we als nog een deal doen.

Juist vanwege alle regelgeving, grote bedragen en emotie is het verstandig om een professional in te huren. Eén van de grootste aankopen of verkopen in je leven, daar wil je toch een goed advies bij?

Toegevoegde waarde
De toegevoegde waarde van een makelaar in deze markt? Toevallig was ik vanmiddag bezig met een cursus van Ryan Serhant. In deze markt is verkopen niet zo moeilijk toch? Je zet de woning op Funda en het verkoopt. Maar er zit een verschil tussen goed verkopen en heel erg goed verkopen.

Door ons netwerk en onze data zijn wij in staat om de allerbeste prijs te realiseren. Onze expertise heb je nodig. Wij hebben kennis over de waarde van een woning en de taxatiewaarde. Wij zijn op de hoogte van de mogelijke financieringen, ontwikkelingen en contracten. Ik ben een ubernerd. Vanochtend heb ik CBS en Brainbay weer uitgeplozen. Zo ben ik weer op de hoogte van de exacte marktcijfers. Weet ik wat ik kan verwachten in deze markt en hoe wij deze verwachtingen goed over kunnen brengen.

Daarnaast besparen wij jou tijd een een tripje naar de psycholoog. Een zoektocht naar een huis en een huis verkopen is een slopend proces. Zelfs als wij al het werk uit handen nemen. Wij hebben een styliste in dienst, zorgen ervoor dat de afspraken ingepland worden, houden wachtlijsten bij en regelen afzeggingen. Kortom wij zorgen voor een gestroomlijnd proces. We luisteren naar jouw wensen, angsten en stress. We proberen dit weg te nemen met het beste plan en de beste strategie. We zijn creatief en zo hebben we succes in iedere markt!

Maar moeten wij ons verdedigen? Mensen die net een huis hebben gekocht of verkocht weten waar onze toegevoegde waarde in zit.

Advies

Deze hoogleraar vindt ook dat makelaars hun klanten niet goed adviseren. Hij zegt dat een makelaar zou moeten adviseren om in deze markt niet te kopen of om een goedkoop huis te kopen. Goedkoop is sowieso een relatief begrip. Zoals een vriend van mijn vader altijd zegt: ‘Wat is goedkoop? De een vindt € 30.000,- niet veel geld en de ander vindt € 300,- wel veel geld. Duur is een relatief begrip.’

Wij schreven al eerder een blog over de betaalbaarheid, de huizenbubbel en over de oplossing van de woningmarkt. Wij denken dat de krapte toe blijft nemen. De rente is relatief laag. De betaalbaarheid is daardoor goed. Ik denk dat het een heel dom advies is om te zeggen wacht maar even met kopen. In ons vorige huis verkocht de buurman zijn huis. Hij is gaan huren, hij wilde een nieuw huis kopen als de markt ingestort was. Zijn overwaarde op de bank wordt nu ieder jaar minder waard. De huizenprijzen stijgen sneller dan het gemiddelde inkomen. Daarom adviseerde ik  hem destijds om niet te verkopen. Hoezo slecht advies?

Wij proberen goed advies te geven over het type woning, de locatie en de financiën. We denken mee en proberen te achterhalen wat 100 m2 en 4 slaapkamers concreet betekent. Willen mensen een open keuken? Hoe ziet de ideale zaterdag eruit? Hoe ziet hun privéleven eruit? Zo proberen we met verrassende inzichten te komen. We hebben een stylist in ons team. Juist om zaken die niet mogelijk lijken, mogelijk te maken.

Ik vind vooral het adviseren zo leuk aan ons beroep. Vorige week gaf ik nog het advies om naar een goede hypotheekadviseur te gaan. Zo konden er berekeningen en afspraken worden gemaakt over een ongelijke vermogensinbreng. Ook adviseerde ik even te wachten met verkopen en eerst aan te kopen. Ik gaf inzichten die de meneer bij de bank niet had gegeven. Zo zag het plaatje er ineens heel anders uit en werd het plan en de strategie heel anders.

Ik moest vroeger van mijn vader heel goed mijn uitgaven bekijken. Dus ook wat ik uitgaf in de kroeg, het restaurant en aan kleding. Hij kent mij langer dan vandaag. Hij weet hoe ik geniet van de sauna, doorzakken in de kroeg, goed uit eten en dat ik kan genieten van mooie kleding. Ik had een mooi Excelbestandje gemaakt. Toen hadden we nog geen apps zoals Grip. Ik hield al mijn uitgaven bij. Bij mijn eerste huis werd de hypotheek lager dan mijn huur. Hierbij maakte het dus niets uit. Maar bij het volgende huis werd de hypotheek hoger. De bank kan wel vertellen wat ik uit kan geven aan woonlasten, maar je weet zelf waar je prioriteiten liggen. Ik woon liever kleiner dan dat ik inlever op de ‘luxe’. Dit adviseer ik opdrachtgevers ook vaak. Kijk niet alleen naar wat je uit ‘kunt’ geven, maar ook waar je prioriteiten liggen.

 

Beste tijd
Wat is het beste moment om een huis te kopen of te verkopen? Een makkelijke vraag, maar het antwoord is niet zo makkelijk. Mijn antwoord op deze vraag, die mij overigens regelmatig wordt gesteld? Dit hangt ten eerste af van jouw persoonlijke situatie. Ben jij er niet aan toe om te verkopen? Dan is het niet het juiste moment. Ben jij er niet aan toe om te gaan kopen? Dan moet je niet kopen! En voor iedereen die een huis wil kopen geef ik altijd het advies: koop iets waar je langere tijd kunt wonen. Of je het uiteindelijk financieel goed hebt gedaan weet je pas op het moment dat je uitstapt, als je het huis weer verkoopt. Net als bij aandelen. Als je dat moment van uitstap zelf kunt bepalen, dan doe je het financieel nooit verkeerd. En vergeet niet: een huis is om in te wonen, daar ga je verder met je leven, dat draagt bij aan je levensgeluk. Het is geen beleggingsobject!
Ja, dus ik geef mensen wel advies. Alleen heb ik helaas geen glazenbol en weet ik niet of de prijzen nog lang stijgen of gaan dalen. Dat is afhankelijk van factoren die immers ver buiten mij liggen. Als je op dit moment wil verkopen en goedkoper terug wilt kopen dan wil je dat de prijzen hoog zijn. Wil je verkopen en duurder terugkopen? Dan wil je dat de prijzen dalen. Even een doordenkertje…

Alwetende

Ik ben best nieuwsgierig, zou deze hoogleraar recent een huis hebben gekocht of verkocht? Is hij op de hoogte van alle regels? Ik ben benieuwd hoe hij het zou vinden. Appeltje eitje, gewaardeerd door een website, zonder uitleg. Heel eenvoudig. Ik zou het knap vinden. Ik word zelf graag geadviseerd bij grote uitgaven en beslissingen. Zo bel ik met de notaris, financieel adviseur of de bouwkundige. Hierdoor weet ik welke risico’s wij weloverwogen en ingecalculeerd kunnen nemen.

Zou deze hoogleraar juist het type opdrachtgever ‘rupsje nooit genoeg’ zijn? Wij moeten iedere dag laveren tussen de wettelijke regels, de erecode en de wensen van de opdrachtgever. Grappig detail, de opdrachtgever zou soms maar wat graag willen dat je je niet aan alle regels houdt. Juist voor de hoogste opbrengst of als aankoopmakelaar de laagste transactieprijs. Wij zoeken de randjes op, maar alles binnen het redelijke. Zo doen we de allerbeste deals. Dit doen we op basis van ons netwerk, kennis en kunde.

Geloof in de makelaars

Zoals onze Million Dollar Listing makelaar zegt: ‘If your goal is to make money you hire the best, not the cheapest or most friendly.‘ Door alle shit die wij over ons heen krijgen heb ik vaak gedacht ik kap er mee. Ik ga werk doen wat meer gewaardeerd wordt. Ik heb een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Ik moet winnen. Ik ga door en strijd tot het bittere eind. Maar ik weet ook dat ik iedere dag weer kan laten zien dat wij een kantoor zijn dat niet makkelijk geld verdient over de rug van anderen. Dat we er zijn voor andere mensen en keer op keer de beste deal sluiten. Ik ben blij dat ik een  NVM makelaar ben en dat ik dagelijks mensen mag helpen bij het kopen of verkopen van een thuis, dat ik bij mag dragen aan het geluk van onze opdrachtgevers. Na prachtige bossen bloemen, flessen wijn, chocolade en planten weet ik weer dat niet iedereen een hekel heeft aan makelaars.

Wil jij geholpen worden door een makelaar die voor je door het vuur gaat? Neem dan contact met ons op.