Prognose huizenmarkt Utrecht, Prognose huizenmarkt in Utrecht, Makelaar in Utrecht

Prognose huizenmarkt in Utrecht

Wat gaat de huizenmarkt doen? Wat is de prognose van de huizenmarkt in Utrecht? Vandaag zag ik in de mailbox een bericht van Aegon. De hypotheekrente blijft dalen. Het eerste wat ik dacht was, oké dat betekent nog lang geen kantelpunt. We schreven eerder diverse blogs over corona op de huizenmarkt. Maar ook wat zijn de veranderingen op de woningmarkt door corona.

Crasht de huizenmarkt?

Ge zit op dit moment in een hotel in Breda. Hij volgt een cursus over vastgoedbeleggingen. Hij zit daar met veel mensen die willen investeren in vastgoed of die dat al doen. De helft van de groep denkt dat de woningmarkt crasht binnen een hele korte tijd. De andere helft denkt dat er meer moet gebeuren dan een beetje werkloosheid. Wij denken ook dat er meer voor nodig is. Wat is de prognose voor de huizenmarkt in Utrecht? Er is een enorme vraag naar woningen en ze zijn bijzonder betaalbaar. Je denkt nu betaalbaar? Huh, wat, waar? Betaalbare woningen? Ik bedoel natuurlijk relatief betaalbaar. Doordat de rente zo laag is, kun je veel lenen met lage rente lasten. Zo lang de huren hoog blijven en de rente laag zal de markt niet zomaar crashen.

Vraag naar woningen

Begin van de coronacrisis schreef ik dat de vraag naar woningen ineens was toegenomen. Dat bleef toenemen tot 4 weken geleden. Op dit moment zoeken nog ca. 37.500 mensen een woning in Utrecht. Er zijn inclusief nieuwbouwaanbod ca. 1.300 woningen beschikbaar. Toen ik de eerste blog schreef over corona waren er 31.000 zoekers en 1.200 woningen beschikbaar. Op dit moment is de krapte-indicator 1,6. Dat betekent dat je als koper gemiddeld uit 1,6 woning kunt kiezen die aan jouw eisen voldoen. In het afgelopen kwartaal zijn de prijzen met 4,9% gestegen. Dat is een enorme prijsstijging.

Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting, het voelt toch altijd een beetje als een boete. Als je als starter tussen de 18-35 jaar jouw eerste woning koopt met een opleverdatum in 2021 dan hoef je geen 2% overdrachtsbelasting te betalen. Beleggers moeten vanaf 1 januari 8% overdrachtsbelasting betalen. Je ziet op dit moment dat ouders die voor hun kinderen een woning kopen en beleggers nu gemiddeld 3% meer betalen met een opleverdatum nog in 2020. Dit scheelt namelijk 6% ten opzichte van een oplevering in 2021. Andersom zie je dat starters 2% meer willen en kunnen betalen. Ik verwacht daarom ook dat dit voor de aankomende maanden zorgt voor een extra prijsstijging bij de woningen die nu worden aangekocht.

Kopen of verkopen

Wil jij een woning kopen of verkopen? Wij vertellen jouw graag alle ins en outs op de woningmarkt.