Daalsebuurt, De Daalsebuurt, wat maakt het zo’n leuke buurt?, Makelaar in Utrecht

De Daalsebuurt, wat maakt het zo’n leuke buurt?

Ongeveer 4,5 jaar geleden gingen wij wonen in de Daalsebuurt. We kwamen uit de Vogelenbuurt. Onze focus lag op het centrum en Utrecht Oost. Toch wel de mooiste buurten van Utrecht. Tegelijkertijd houden wij er ook wel van als alles niet perfect is. Van ontwikkelingen, van diversiteit en ik wist wat er allemaal ging gebeuren rondom de Amsterdamsestraatweg. Ik wist al snel dat ik hier mijn kantoor wilde openen. Een wijk vol vernieuwing, verjonging, ongepolijst en een mix van oud Utrechters, studenten, gezinnen en jonge mensen.

Daalsebuurt in opkomst

Er is niets leuker dan je eigen buurt blijven ontdekken en zien groeien. In de 4,5 jaar dat we er wonen hebben we veel leuke winkels en horecagelegenheden zien komen. Maar ook de komst van het gloednieuwe Project Wisselspoor en de Cartesiusdriehoek. De woningen zijn prachtig en tillen de buurt naar een hoger niveau. Er wordt volop geïnvesteerd. Nieuwe concepten verschijnen en geven de buurt een afwisselend en stoer karakter. Natuurlijk zijn er nog steeds delen die wat rommelig zijn, met kunststof voordeuren en veel fietsen op straat, maar er is zichtbare verbetering. Mensen doen hun best om de straten mooier en aantrekkelijker te maken, met geveltuintjes en andere initiatieven. De wijk is nog in opkomst, en het is slim om nu in deze leuke buurt te investeren. De buurt wordt alleen maar leuker en de huizenprijzen zullen waarschijnlijk blijven stijgen.

De Daalsebuurt is groener dan je denkt

In de wijk zijn er tal van parkjes en pleintjes te vinden, evenals goed verstopte speeltuinen. Speeltuin De Duizenpoot is een echte aanrader, met een uitgebreid speelgebied en vriendelijk personeel dat toezicht houdt en begeleidt. Het Julianapark is ook een fantastische plek voor sport en ontspanning, met een geliefde dierenweide voor de kleintjes. In de nieuwe plannen voor de Amsterdamsestraatweg komt er nog meer ruimte voor groen.

De Amsterdamsestraatweg wordt groener en gezonder. Er komt 5 keer zoveel groen als er nu is. Totaal komt er 2.500 m2 meer groen bij. Dit gaan we doen:

  • de bomen krijgen meer ruimte om te groeien tot gezonde, grote bomen. We vervangen ongezonde bomen voor nieuwe bomen.
  • er komen planten bij bomen en in plantvakken.
  • de straat is voorbereid op grote klimaatwisselingen: water stroomt beter weg bij veel regen en de planten en bomen zorgen voor verkoeling bij hete zomers.

Werkspoorkwartier

Hoewel het op het eerste gezicht misschien op een industrieterrein lijkt, is het Werkspoorkwartier inmiddels veel meer dan dat. Naast industrie vind je er ook gezellige horecagelegenheden. De rauwe uitstraling past perfect bij de sfeer van de rest van de wijk. Plekken zoals Werkspoorcafé de Leckere, Warmoes, De Nijverheid en de Nar bieden een unieke sfeer en heerlijk eten en drinken. Er is zelfs een hip hotel in de maak dat een ontmoetingsplaats moet worden voor mensen uit de buurt. Dit deel van de wijk heeft een diverse en opwindende toekomst in het vooruitzicht.

Verrassende winkels

De Amsterdamsestraatweg mag dan geen chique winkelstraat zijn, maar dat is ook niet de ambitie. De straat behoudt liever zijn stoere karakter. De laatste jaren heeft de straat een transformatie ondergaan, met de verdwijning van kebabzaken en telefoonwinkels en de opkomst van speciaalzaken zoals Super Bra, Winkel vol Winkeltjes, Deugniet en &meer. Er zijn ook diverse supermarkten met unieke producten. Dit deel van de straat, net voorbij het Julianapark, heeft nog steeds een dorpsgevoel. Hier vind je heerlijk vers brood bij banketbakkerij Steentjes en de lekkerste slagerij van Utrecht bij Slagerij van Es. Een betaalbare bloemist Fronita met de mooiste bloemen. De slijterij heeft bijzondere drankjes en kent het gebied als zijn broekzak. Dit deel van de Straatweg, tegenover Elinkwijk, is een schatkamer vol verrassingen.

Favoriete horeca

We zijn helemaal weg van de Daalsebuurt. Het is hier heerlijk om te genieten van lekker eten en gezelligheid. Een van onze favoriete plekken voor lunch is Bagels & Beans. Een bagel met zalm en een glas aardbeiensap daarbij en je hebt absoluut geen zin meer om aan het werk te gaan.

Voor een verrassende eetervaring gaan we graag naar Oli Mazi, gelegen aan de Amsterdamsestraatweg. Dit Griekse familierestaurant heeft een vleugje fine dining en biedt heerlijke gerechten. ‘t Dikkertje is ook een geweldige plek, vooral vanwege hun overheerlijke Moussaka. De Amsterdamsestraatweg is doordrenkt met Griekse invloeden en dat maakt het dineren hier extra bijzonder.

Onze favorieten in de Daalsebuurt zijn niet alleen beperkt tot restaurants. Toen we in de Bremstraat woonden, ontdekten we al snel The Food Club en Familie van Rijk, die allebei om de hoek zitten. The Food Club is een glutenvrij restaurant met gastvrije eigenaren, Jeroen en Carlijn. Familie van Rijk heeft de lekkerste broodjes, kazen, noten, zoetigheden, wijn, bier en alcoholvrije drankjes. Een bezoek aan hen garandeert dat je met iets lekkers thuiskomt.

De lekkerste broodjes voor tussen de bezichtigingen door haal je bij Brandstof. Lindy’s favoriete broodje is de pastrami speciaal, terwijl Gé altijd kiest voor kip met mango.

Dave & Nienke beheren niet alleen Bagels & Beans; ‘s avonds kun je recht tegenover terecht voor een heerlijke pizza bij Satriales. Ook GYS is een aanrader met zijn fijne terras en vegetarische menu. Als je liever afhaalt, moet je zeker naar Prem gaan. Het is gewoon fantastisch met de heerlijkste roti en Surinaamse broodjes.

Voor degenen die op zoek zijn naar lactose- en glutenvrije taartjes, is Rose & Vanille dé plek. Hier kun je ook heerlijk genieten van een kop koffie of thee in de zon.

Bovendien zijn er recentelijk twee nieuwe eetgelegenheden geopend, namelijk Za’atar naast The Food Club en Moos naast Satriales. Het lijkt erop dat er steeds meer geweldige plekjes bijkomen om van lekker eten en gezelligheid te genieten in de buurt.

Kortom, de Daalsebuurt heeft veel te bieden en blijft zich ontwikkelen. Het is een buurt met karakter, groene ruimtes, en een gemeenschap die trots is op haar buurt. Het is een plek waar je wilt wonen en waar de toekomst er rooskleurig uitziet!